‘Secularisme oorzaak radicalisering islamitische jongeren’

Een kleine minderheid van de islamitische jongeren uit West-Europa is zo vervreemd van de samenleving dat ze bereid zijn om voor Islamitische Staat (IS) te gaan vechten. Dat blijkt uit een wereldomvattend onderzoek van Robert Hefner, hoogleraar aan Boston University. Tertio sprak deze week met hem. Het tegengaan van religieuze uitingen in de publieke ruimte werkt deze vervreemding in de hand, zo vindt hij.

Het onderzoek van Hefner omvatte, Nederland, Frankrijk en Zuid-Oost Azië. Als Amerikaan kan hij uit eigen ervaring een vergelijking maken: in de Verenigde Staten kan iemand die een openbaar ambt uitoefent nog uitkomen voor zijn religieuze overtuiging. Dat in tegenstelling tot Europa en met name Frankrijk waar alle religieuze uitingen in de openbare ruimte taboe zijn.

In veel Europese landen is niet langer meer één levensbeschouwing dominant en heeft men nog geen antwoord gevonden op dit fenomeen dat Hefner aanduidt met ‘diep pluralisme’. Daarvoor is het nodig dat de islam niet alleen getolereerd wordt, maar ook werkelijk wordt opgenomen in de samenleving. Symbolisch hiervoor is het toelaten van het dragen van een hoofddoek door ambtenaren: in de USA geen enkel probleem, in Europa een heet hangijzer.

Onder de Europese intelligentsia is het idee gemeengoed dat een goed opgeleid en redelijk mens niet religieus kan zijn. ‘Die veronderstelling is historisch, cultureel en sociologisch onzin’, zegt Hefner. Het secularisme vindt hij juist een van de oorzaken van vervreemding in onze huidige maatschappij.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)