‘Spiritueel slotakkoord’ van Antoine Bodar op tv

Vanaf maart is een nieuwe tv-serie van Antoine Bodar op televisie. “Je zou het kunnen beschouwen als een spiritueel slotakkoord”, schrijft de omroep RKK op haar website over de reeks. ‘Bodar in het Heilige Land’ is vanaf 21 maart op Nederland 2 is te zien.

In het vierdelige programma staat Antoine Bodar uitgebreid stil bij de belangrijkste plekken in het christendom. Bodar: “Het belangrijkste dat ik met deze serie wil overbrengen, is dat God in Jezus mens is geworden. Hij is gekomen om ons via zijn kruisdood te verzoenen met God en om onze naasten lief te hebben zoals onszelf.” Als leidraad dienen de vier evangeliën, beschouwd door Nederlands bekendste priester.

De serie belooft ongekend inspirerend te worden. De eerste aflevering op 21 maart gaat over de geboorte van Jezus, een week later verhaalt Boda over het openbare leven van Christus en vervolgens op 4 april over het lijden en sterven. De serie wordt op 11 april afgesloten met Bodars beschouwing over de verrijzenis. Elke aflevering start om 17.50 uur op NPO 2.

In twee delen zijn de opnamen tot stand gekomen. Van 18 tot 25 augustus 2014 werd de serie in het noorden van Israël opgenomen. Belangrijke opnameplekken waren onder meer Nazareth, Kafarnaüm en het Meer van Tiberias, bekend van onder meer de wonderbaarlijke visvangst en het lopen over het water. Vanwege de onrust in Gaza werd een tweede opnamereeks uitgesteld naar eerder deze maand. Van 12 tot 22 januari verbleef de ploeg in Jeruzalem en Bethlehem voor opnamen bij de geboortekerk in Bethlehem en de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, waar Jezus is gekruisigd en begraven.

Eerder maakte Bodar de succesvolle serie ‘Bodar door het land van Franciscus’, dat in parochies wordt gebruikt als catechesemateriaal. Ook is Antoine Bodar bekend als presentator van ‘Eeuwigh gaat voor oogenblick’ waarin hij mensen interviewt over hun geloofsleven en het radioprogramma ‘Echo van Eeuwigheid’ over religieuze muziek door de eeuwen heen.

(foto: Antoine Bodar nabij Bethlehem, (c) RKK/Albert Aartsen)