Springstof gevonden, maar link met Wereldjongerendagen onduidelijk

De Poolse politie heeft 150 kilo chemicaliën gevonden die voor springstof en vuurwerk kunnen worden gebruikt. De vondsten werden gedaan in twaalf steden waaronder Warschau en Krakow.

De autoriteiten brengen de vondst in verband met de Wereldjongerendagen, zo meldden De Telegraaf, Kerknet en KRO-NCRV op gezag van het Poolse persbureau PAP die de link met de WJD heeft gelegd. De politie heeft niet bevestigd dat het om een specifieke dreiging voor de WJD gaat, aldus Radio Krakow en andere Poolse media.

De vondsten werden gedaan tijdens een gecoördineerde landelijke actie voor de bestrijding van terreurdaden. Het belangrijkste doel was om illegaal bezit van wapens en explosieven te vinden. Behalve chemicaliën vond de politie drugs, twee granaten en materiaal waarmee vuurwerk kan worden gemaakt, zoals ontstekers en kruit. De politie hield veertien mensen aan.

De Wereldjongerendagen worden over twee weken in Krakow gehouden. De WJD trekken honderdduizenden belangstellenden uit binnen- en buitenland. Vanuit Nederland gaan zo’n 900 jongeren naar Polen. De bisschoppen Mutsaerts Van den Hende, Woorts De Jong reizen mee met de jongeren uit hun bisdom.

Paus Franciscus bezoekt de WJD. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen scherper dan voorheen.