Stemmen op ‘theologisch ambassadeur’

Jacobine Geel, Tom Mikkers en mgr. Gerard de Korte zijn de drie genomineerden voor de titel ‘Theoloog des Vaderlands’. Na vijf keer de verkiezing voor de meest spraakmakende theoloog te hebben georganiseerd, besloot de commissie van de jaarlijkse Nacht van de Theologie dat het tijd was om het over een andere boeg te gooien. ‘Het is nu minder een beloning voor bewezen diensten, en meer een opdracht op de theologie een jaar lang in het zonnetje te blijven zetten: een ambassasdeur,’ aldus Frank G. Bosman, lid van het organisatiecomité en winnaar van ‘de Nacht’ in 2011 tegenover Groot Nieuws Radio.

De commissie van de Nacht heeft gestreefd naar een mooie balans tussen man en vrouw, en tussen de verschillende christelijke denominaties, aldus Bosman in hetzelfde interview. Jacobine Geel (1963) is theoloog en televisiepresentator van het levensbeschouwelijk televisieprogramma Schepper & Co van de NCRV. Mikkers is secretaris van de Remonstrantse Broederschap en bedenker van de term ‘religiestress’. Mgr. De Korte is bisschop van Groningen-Leeuwaarden en staat bekend om zijn vrijmoedige kritiek op ontwikkelingen in kerk en samenleving. De Korte reageerde al kort op zijn nominatie: ‘Je kunt het vaderland niet even verlaten of er is van alles gebeurd. Eerlijk gezegd ben ik door de nominatie wat verrast.’ Hij slaapt er echter geen nachtje minder om: ‘En nu maar rustig afwachten wie van de drie genomineerden uiteindelijk de titel zal mogen gaan voeren.’

De vijfde Nacht van de Theologie wordt gehouden op 20 juni in De Rode Hoed in Amsterdam. Kaarten zijn te bestellen voor € 25. Op deze avond wordt ook de prijs voor het beste theologische boek uitgereikt. Stemmen voor de Theoloog des Vaderlands kan tot 19 juni.