Stille Omgang in Amsterdam

Stille Omgang Amsterdam

Naar verwachting komen 4.000 bedevaartgangers uit het hele land in de avond van 16 maart 2019 naar Amsterdam. Ze komen per touringcar, per fiets, tram of zelfs te voet, om daar de Stille Omgang te lopen: een nachtelijke stille tocht door het centrum van Amsterdam. Voor of na de Omgang wonen zij een van de twintig feestelijke eucharistievieringen bij, in een van de zeven binnenstadskerken.

De deelnemers zullen vanaf ongeveer 23:00 uur de Stille Omgang lopen. In de Stille Omgang geven vele christenen uiting aan hun geloof, op een bescheiden wijze die ieder tot nadenken stemt en daarmee een bijdrage levert aan het tolerante klimaat van ons land.

Er is een speciale jongerenviering in de Moses & Aaronkerk aan het Waterlooplein waar circa 275 jongeren aan deel zullen nemen. Dit programma start om 19:00 uur en de mis begint om 22:00 uur.

In 1345 geschiedde een hostiewonder aan een zieke in de Kalverstraat: het Mirakel van Amsterdam. De plaats van het wonder wordt nu gemarkeerd door de Mirakelkolom aan het Rokin. In de middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke Mirakelprocessie. Vanaf 1881 door een nachtelijke omgang in stilte, het werd hiermee de inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland.

De Stille Omgang kenmerkt zich door de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen; katholieken én protestanten. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg. Het motto, de intentie van dit jaar, is ‘Vreugde is het onmiskenbare teken van God’.

Voor meer informatie zie www.stille-omgang.nl