Synode veranderde niets, maar toch is alles anders

“Er lijkt misschien niet veel veranderd, maar de kerk is veranderd”. Dat zei kardinaal Godfried Danneels tegen Tertio-redacteur Emmanuel Van Lierde naar aanleiding van de synode over het gezin die zondag werd afgesloten. Van Lierde sprak met een aantal deelnemers.

Wat is er dan precies veranderd in de kerk volgens Danneels? “Vroeger oordeelde ze, nu luistert ze. Vroeger besliste de paus, nu is het hele volk betrokken. Onze eenheid is niet langer die van een blok beton” En met ‘het hele volk’ bedoelt hij de katholieken van over de hele wereld. “Op deze synode kwam Afrika sterk uit de verf. Afrika is ontwaakt. Ze verwijten ons een ‘ideologische kolonisatie’, maar omgekeerd moeten ze ons nu niet willen koloniseren met hun visie.”

Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane (Australië) maakte een vergelijking met het Tweede Vaticaans Concilie. Er klonk geen veroordelende taal, maar een nieuwe meer bijbelse taal. “Die wijziging is geen verraad aan de traditie, maar een shift naar het meer dialogale. Onze leer blijft intact, maar we benutten onze pastorale verbeeldingskracht en creativiteit. Het is wenselijk dat we de ‘onverbreekbaarheid’ van het huwelijk positiever omschrijven als een geschenk en een appèl. Uitdrukkingen als ‘irreguliere situaties’ en ‘intrinsiek ongeordend’ zijn niet meer van deze tijd.”

De bisschoppen denken ook aan concrete stappen die ze willen ondernemen naar aanleiding van de synode. Bisschop Luc Van Looy van Gent: “Voorbereiding op en begeleiding tijdens het huwelijk mogen ook bij ons meer worden uitgewerkt.”

Lees ook het commentaar van Emmanuel Van Lierde

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: Aartsbisschop Mark Coleridge CC BY-SA 3.0 Stipo Karajica