Taizé in Nederland brengt honderden jongeren bijeen

Deze week bezoeken twee broeders uit de oecumenische gemeenschap van Taizé verschillende plekken in Nederland. Deze bijeenkomsten trekken honderden katholieke en protestantse jongeren waar zij elkaar ontmoeten en samen bidden.

Broeders in Nederland

Van 12 tot en met 23 november bezoeken broeder Jasper en broeder Sebastiaan verschillende plekken in Nederland om jongeren te ontmoeten en samen met hen te bidden. Dit doen ze in de stijl die de broeders in Taizé gebruiken. Er zijn bijeenkomsten in Eerbeek, Sneek, Hengelo, IJsselstein, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Ommen, Dedemsvaart, Amersfoort, Hilversum, Tilburg en Reeuwijk.

Naast de gezamenlijke gebedsdiensten zijn er ook verschillende workshops en eten de aanwezigen samen. De organisatie benadrukt dat iedereen, ongeacht leeftijd of religieuze betrokkenheid welkom is.

Europese Jongerenpelgrimage Taizé-Basel

Van 28 december 2017 tot 1 januari 2018 zal in Basel ook de jaarlijkse Europese Taizé jongerenpelgrimage plaatsvinden. Dit jaar komen jongeren vanaf over de hele wereld bijeen in het Zwitserse Basel. Ook vanuit Nederland worden verschillende reizen georganiseerd. Men verwacht dat er zo’n 15.000 jongeren zullen deelnemen aan het evenement. Eerder waren steden als Rome, Budapest, Riga en ook Rotterdam gaststeden van de Europese ontmoeting.

Taizé

De internationale christelijke oecumenische broederschap van Taizé is genoemd naar het gelijknamige Franse dorpje Taizé. De gemeenschap werd rond de oorlogsjaren gesticht door een protestantse Zwitser, broeder Roger Schutz. In de destijds arme regio Taizé zorgde hij voor Joodse vluchtelingen en wezen. Na de oorlog bleef hij deze activiteiten doorzetten. Door de jaren heen sloten steeds meer broeders zich bij hem aan, vaak jonge mannen met verschillende religieuze achtergronden. Taizé trekt inmiddels al decennia lang, jaarlijks duizenden jongeren van over de hele wereld. Ze komen naar het Franse plaatsje om zich te bezinnen op hun geloof en voor ontmoeting met leeftijdgenoten.