Taliban laat Jezuietenpater na acht maanden vrij

India heeft op zondag de vrijlating van de jezuïetenpater Alexis Prem Kumar bevestigd. Prem Kumar werd in juni 2014 gevangen genomen door strijders van de Taliban in Afghanistan.

Kumar werkte voor de Jesuit Refugee Service (JRS) als directeur in Afghanistan sinds 2005. Hij zette zich in voor het welzijn van vluchtelingenkinderen in de westelijke provincie Herat. Daar werd hij op 2 juni vorig jaar werd ontvoerd door zes Taliban-militanten. Dat gebeurde toen hij docenten begeleidde bij een bezoek aan een door JRS ondersteunde school voor teruggekeerde vluchtelingen in de Afghaanse plaats Sohadat.

“De laatste acht maanden waren een lange en moeilijke periode van onzekerheid voor familie, vrienden en collega’s. Je kunt je niet voorstellen hoe groot onze opluchting is dat hij nu thuis is, veilig en gezond. We zijn ons bewust van de onvermoeibare inspanningen op vele niveaus zijn vrijlating te bewerkstelligen. We zijn dankbaar voor de steun en het gebed van talloze vrienden, inclusief die van de schoolkinderen van de school waar hij werd ontvoerd”, zei pater Peter Balleis SJ, internationaal directeur van JRS in een reactie.

De Indiase premier Narendra Modi twitterde over de vrijlating: “Blij met de vrijlating van de Indiase jezuïetenpater Alexis Prem Kumar uit gevangenschap in Afghanistan. Heb gesproken met pater Alexis Prem Kumar en een gelukkige familie van hem geïnformeerd over zijn veilige terugkeer na 8 maanden in gevangenschap.”. Met de vrijlating komt een einde aan een lange periode van onderhandelingen en onzekerheid.

Jesuit Refugee Service is een internationale katholieke organisatie met zijn hoofdkwartier in Rome. JRS verzorgt onderwijs, gezondheidszorg, sociale en andere diensten aan ongeveer 950.000 vluchtelingen en ontheemden, ongeacht ras, etnische afkomst of religieuze overtuiging. De organisatie werkt in meer dan 50 landen.

(foto: pater Alexis Prem Kumar/Jesuit Refugee Services)