Het is uiterst kwetsbaar en wordt daarom zelden getoond: textiel uit de Middeleeuwen. Museum Catharijneconvent in Utrecht bewaart een unieke verzameling van dit materiaal dat nu voor het eerst in een grote tentoonstelling voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt. De tentoonstelling ‘Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde’ is te zien tot 16 augustus 2015.
Net als in andere Middeleeuwse kunstvormen, voeren religieuze thema’s de boventoon: bijbelse taferelen en heiligenlevens werden met gouddraad en zijde aangebracht op allerlei gewaden.
Een voorbeeld hiervan is het vierstel dat werd vervaardigd voor de Utrechtse bisschop David van Bourgondië. Het bestaat uit een koorkap, twee dalmatieken en een kazuifel, dat voor deze tentoonstelling is overgebracht vanuit de Pauluskathedraal in Luik. Het vierstel is dus voor het eerst sinds lange tijd volledig te bewonderen.
Veel van dit textiel is in de Noordelijke Nederlanden dankzij de beeldenstormen van de zestiende eeuw bewaard gebleven. Omdat ze gemakkelijk verstopt konden worden, werden de gewaden namelijk met bijzondere zorg gekoesterd door de katholieken.
Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de site van museum Catharijneconvent
Afbeelding: Koorkap van bisschop David van Bourgondië, Noordelijke Nederlanden, Utrecht, 1475–1496, Utrecht, Museum Catharijneconvent.