Tertio in de bres voor behoud televisie-uitzendingen erediensten

Het katholiek georiënteerde weekblad Tertio is een petitie gestart voor het behoud van televisie-uitzendingen van de erediensten bij onze zuiderburen. De uitzendingen op de VRT dreigen te verdwijnen en daarom heeft Tertio gisteren de petitie gestart. Deze is inmiddels meer dan 1500 keer ondertekend. Ook in Nederland dreigde een paar jaar geleden de uitzendingen van de nationale omroep te verdwijnen, toen bracht de KRO redding.

Petitie erediensten

Volgens de Vlaamse minister van Media, Sven Gatz (Open VLD) behoort het uitzenden van religieuze erediensten “niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonome beslissingsbevoegdheid” van de VRT. Bij het Vlaams Parlement heeft hij te kennen gegeven dat er geen religieuze erediensten meer uitgezonden worden. Zijn standpunt kwam er nadat de VRT bekendmaakte voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar uit te zenden.

De VRT zelf beschouwt het uitzenden van die religieuze vieringen als een service. Mensen die door ouderdom, ziekte of andere omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn, kunnen op die manier toch de viering volgen. Eerder verdwenen al uitzendingen door derden, die ruimte gaven aan de erkende erediensten en levensbeschouwingen in België.

De petitie kunt u hier bekijken.

Eucharistievieringen bij Nederlandse omroep

In 2013 kwamen ook de Nederlandse uitzendingen van de Eucharistievieringen onder hevige druk te staan. Door bezuinigingen was er destijds geen ruimte meer voor de RKK en kon de NPO de uitzendingen niet langer financieren. Na het voeren van verschillende acties door de RKK en KRO besloot de laatste partij om per 1 januari 2016 de uitzendingen van de vieringen op zich te nemen.

Iedere week kijken zo’n 100.000 mensen naar de Eucharistieviering op de Nederlandse televisie. Deze groep bestaat vooral uit mensen die niet meer naar de kerk kunnen en daarom thuis kijken thuis.