Terugblik Nacht van de Mystiek 2019

Nacht van de mystiek

Het Titus Brandsma Instituut vierde vrijdag 25 januari de vijfde editie van de Nacht van de Mystiek in het Theatercafé van de Stadsschouwburg in Nijmegen. De 150 aanwezigen genoten van avond vol lezingen, muziek en poëzie.

Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, hield een vurig pleidooi over de twee kanten van de liefde. Liefde is in de mystieke traditie niet alleen maar rozengeur & maneschijn. Liefde heeft altijd twee kanten; de vervulde liefde én de onvervulde liefde. God is liefde aan de ene kant: ‘Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde.’ (1 Johannes 4:8) En ‘God is liefde, en wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem.’ (1 Johannes 4:16) Tegelijkertijd heeft de liefde een andere kant, die van de onvervuld liefde. Van de hunker en de smart en de hartenpijn; de eros. In het christendom komen deze twee kanten van de liefde samen.

De wijdere liefde

Ria van den Brandt, Etty Hillesum-kenner bij uitstek, hield een lezing over ‘de wijdere liefde’ van Etty Hillesum. De wijderde liefde in de zin van naastenliefde, ‘de liefde voor iedere toevallige naaste.’ In haar dagboeken schreef Hillesum over haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling. Over haar relatie tot de mensen om haar heen, maar ook haar relatie tot God. Ria van den Brandt liet in haar bevlogen lezing zien hoe Hillesums’ liefde voor haar naasten zich ontwikkelde in de moeilijke periode vlak voor en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Mystieke muziek

Mystieke muziek was er van Trio Arpeggio Vento. Fluitiste Appelona Klarenbeek, hoboïste Lidia van der Vegt en harpiste Heleen Venekam vertolkten samen met tenor Emiel Hoefnagel onder andere het indringende lied Maria Magdelena door Nanni Mancini. De muziek werd vergezeld met een vertaling op een groot scherm, waardoor de inhoud van de muziek dichterbij kwam.

Onbestemd verlangen

Theoloog, poppenspelers, verhalenverteller én poëet Peter Vermaat droeg gedichten voor die hij schreef over het onbestemde verlangen in de gedichten van Slauerhof. Hij gaf hierbij persoonlijke toelichting.

Verrassend mystieke nummers

Hekkensluiter was Robert Jan Stips, producer, componist, toetsenist en zanger van een aantal Nederlandse popgroepen als Supersister  en de Nits. Ook toerde hij in de hoogtijdagen van de Golden Earring met hen door Amerika. Spits had naar aanleiding van zijn optreden tijdens de Nacht van de Mystiek zijn oeuvre nog eens nagelopen en een aantal voor hem zelf verrassend mystieke nummers tegen gekomen. Zo bracht hij een geheel eigen versie van het Golden Earringnummer Radar Love en zong hij het nummer Leven na de dood, waarmee hij samen met Freek de Jonge een nummer 2 notering haalde in de Mega Top 100.

Bron: Titus Brandsma Instituut