The Passion goes United States

Het live-televisiespektakel The Passion zal in 2016 voor het eerst in de Verenigde Staten gehouden worden. Het concept van EO en KRO/RKK is verkocht aan een producent in de VS. Fox zendt het twee uur durende bijbelse verhaal live uit op 20 maart 2016 in New Orleans.

De Nederlandse producent Jacco Doornbos van Eye2Eye Media en regisseur David Grifhorst zijn nauw bij de Amerikaanse productie betrokken. Acteur Tyler Perry neemt de rol van verteller op zich. Fox gaat nog op zoek naar vertolkers voor de rollen van Jezus, Maria, Petrus, Judas en Pontius Pilatus. “Vaak moet je kijken hoe internationale producties voor de VS geschikt gemaakt kunnen worden. Maar hier moet je het omgekeerde doen: hoe kunnen we precies hetzelfde doen. Alleen dan in het Engels in plaats van het Nederlands”, aldus de Amerikaanse producent Davis.

EO-directeur Lock: “We hebben jarenlang aan het concept gewerkt. Het is belangrijk dat het lijdensverhaal ook in Amerika op een moderne manier wordt verteld, zo bereiken we een miljoenenpubliek. De interesse van grote Amerikaanse zenders was er altijd al. Met Fox zijn we na veel uitleg tot een overeenkomst gekomen. Het is spannend of het aanslaat, maar de Amerikanen houden in hun cultuur van evenementen en mooie verhalen vertellen.”

In The Passion vertellen bekende artiesten het lijdensverhaal aan de hand van Nederlandstalige popliedjes. The Passion begon ooit in het Engelse Manchester in 2006 voordat het in 2011 naar Nederland overwaaide. In 2014 werd voor het eerst een Vlaamse variant van The Passion gehouden. Ook Duitsland heeft interesse in de live televisievertolking van het lijdensverhaal van Christus.

De editie van 2016 is op 25 maart vanuit Amersfoort.