The Young Pope nieuwe miniserie over pauselijke intriges

Pausen hebben een grote aantrekkingskracht op filmmakers. Dit najaar komt er een nieuwe vertolking bij: ‘The Young Pope’ – een miniserie van 10 afleveringen waarin Jude Law paus Pius XIII speelt. House of Cards goes Catholic.

In de serie wordt Lenny Belardo, een Amerikaanse kardinaal onverwacht – uiteraard – paus. De eerste Amerikaanse paus, en de jongste ooit. Er wordt onder de prinsen van de kerk veelvuldig gespeculeeerd over deze complexe en controversiële ‘Pius XIII’.

Zou het doel van de paus zijn om de kerk om te zetten in een extremistische, fundamentalistische organisatie? Een boodschap die niets te maken heeft met hoe paus Franciscus barmhartigheid en gematigdheid predikt.

Tel daarbij op een filterkoffie drinkende weinig vrome paus, die ’s ochtends zijn ontbijt eet met coca cola en we zien de contouren van de serie. Weinig Vaticaanse werkelijkheid, veel dramatiek en overtrokken intriges en cliches. Het Vaticaan als gesloten bastion en zelfs een biseksuele paus? Zonder dat, geen serie uiteraard. Het profane clasht met het mysterie van de kerk, het heilige met de mammon. Wie daarvan houdt, kan uitzien naar een spraakmakende miniserie.

De serie is voor het eerst vertoond op het filmfestival van Venetië. The Young Pope is een coproductie van Sky, HBO en Canal +. The Young Pope is geregisseerd door Paolo Sorrentino. De cast bestaat uit Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Camara, Scott Shepherd, Cecile de France, Ludivine Sagnier, Toni Bertorelli, James Cromwell

De dramaserie is begin november in Nederland te zien bij Videoland en eind oktober via Sky Atlantic en HBO.

Hieronder de trailer: