Trideo brengt ‘Het geheim van Sinterklaas’

Hoe komt het dat Sinterklaas al eeuwenlang mateloos populair is? Wat is het geheim van Sinterklaas? In de aanloop naar 5 december heeft de katholieke ‘mini-omroep’ Trideo deze week een documentaire online geplaatst met de titel “Het geheim van Sinterklaas”. Mediapriester Roderick Vonhögen gaat op zoek naar het geheim van de populariteit van Sint Nicolaas.

Terwijl Zwarte Piet de afgelopen tijd regelmatig onder vuur ligt, lijkt de reputatie van Sinterklaas houdbaar. Waarom spreekt deze historische figuur al bijna 17 eeuwen tot de verbeelding? Hoe hebben de tradities rond zijn persoon zich ontwikkeld in de loop der tijden? Aan het woord komt onder meer ‘heiligenexpert’ Dries van den Akker en Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Zij belichten de katholieke geschiedenis van Nicolaas.

De 23 minuten durende reportage brengt daarnaast vrijwilligers in beeld van de Amersfoortse stichting ‘Sinterklaas Kapoentje’, een Sinterklaasinitiatief voor kinderen uit gezinnen in financiële moeilijkheden.

Vorig jaar bracht Trideo in Sinterklaastijd de driedelige documentaire ‘De kracht van Sinterklaas‘. Een deel van die documentaire is ook te zien in ‘Het geheim van Sinterklaas’, zoals de straatinterviews in Amersfoort.

De reportage is op YouTube te zien, op de website van Trideo en wordt hieronder ’embedded’ weergegeven. De film is geproduceerd voor Trideo door Sonja Anssems van FullScreen Film. Zij deed ook de interviews. Hugo Rikken is verantwoordelijk voor de regie en montage. FullScreen Films maakte eerder in opdracht van Omroep RKK een reportage voor Katholiek Nederland TV.