Unieke ontmoeting paus en groot-imam

Paus Franciscus had maandag een ontmoeting met Ahmed Mohammed El-Tayeb. Hij is de groot-imam van de Al-Azhar moskee in Caïro en voor veel soennitische moslims is hij de hoogste autoriteit. Beiden benadrukten het grote belang van deze ontmoeting voor de dialoog tussen christenen en moslims. Ook wezen zij op het grote belang van de wereldreligies voor de vrede in de wereld, het verwerpen van geweld en terrorisme en bespraken zij de situatie van de christenen in het Midden-Oosten.

De relatie tussen het Vaticaan en Al-Azhar bereikte vijf jaar geleden een dieptepunt toen paus Benedictus XVI verklaarde dat christenen in Egypte beter beschermd moesten worden, nadat in Alexandrië enkele kerken waren aangevallen. In Egypte werd dit beschouwd als een ongewenste inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Het is de eerste keer dat een groot-imam in het Vaticaan in audiëntie werd ontvangen en dit bezoek markeert de verbetering van de betrekkingen tussen katholieken en moslims, die onder paus Franciscus op gang kwam.

Bron: Persdienst Vaticaan, Crux