Van den Hende nieuwe voorzitter Bisschoppenconferentie

De bisschop van Rotterdam, mgr. Hans van den Hende, volgt kardinaal Wim Eijk op als voorzitter van de Bisschoppenconferentie. Mgr. Jan Liesen wordt de nieuwe vice-voorzitter. Dat is dinsdag bekend gemaakt.

Kardinaal Eijk, Mgr. Wiertz en Mgr. Punt zijn teruggetreden. Kardinaal Eijk had eerder dit jaar bekend gemaakt dat hij zich na een termijn van vijf jaar niet opnieuw verkiesbaar wilde stellen als voorzitter, mede vanwege problemen met zijn gezondheid. Van den Hende: “We zijn kardinaal Eijk dank verschuldigd voor de grote inzet in de afgelopen jaren waarin hij met grote aandacht en deskundigheid de taak van voorzitter van de Bisschoppenconferentie heeft vervuld”.

Behalve de voorzitter is ook de vicevoorzitter van de Bisschoppenconferentie, Mgr. Wiertz, bisschop van Roermond, teruggetreden. Hij heeft aangegeven dat de achteruitgang van zijn gezichtsvermogen een hindernis is om deze taak goed te kunnen vervullen. In de voorbije vijf jaren maakte ook Mgr. Punt deel uit van de Permanente Raad. Hij had aangegeven niet opnieuw verkiesbaar te zijn.

De Permanente raad is vergelijkbaar met een dagelijks bestuur. De raad bereidt maandelijks de vergadering van de bisschoppen voor en bestaat uit een voorzitter, vicevoorzitter en een derde lid van de Bisschoppenconferentie. Dat derde lid is naast Van den Hende en Liesen bisschop Gerard de Korte geworden. De benoemingen zijn voor de periode van vijf jaar.