Vastenactie doet Guiness Book of Records recordpoging

43.663 petflessen. Dat is het recordaantal dat bijna 150 basisschoolleerlingen in Nieuwegein op een rij hebben gezet in een poging in het Guiness Book of Records te komen. De organisatie was in handen van Vastenactie.

De verzamelde (statiegeld)opbrengsten van de actie zijn bestemd voor scholen in het Oegandese Katakwi-district. Hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam Jan Hendriks reikte een grote cheque uit aan een Oegandese delegatie met daarop de financiële opbrengsten van de dag: ruim 15.000 euro. De totale opbrengsten van de Vastenactie scholencampagne zullen hoger uitvallen omdat er scholen zijn die op hun eigen manier in actie komen voor Katakwi.

De recordpoging is vooraf aangemeld bij het Guiness Book of Records. De jury gaat de komende dagen de recordpoging nauwkeurig documenteren en indienen bij Guiness Book of Records.

Het evenement vormde de feestelijke afsluiting van een rondtour door Nederland: een groep Oegandese jongeren, kinderen en hun begeleiders bezocht de afgelopen weken 45 Nederlandse basisscholen. Kinderen dansten en zongen mee met Oegandese liedjes, maar waren ook diep onder de indruk van de persoonlijke verhalen en de scholenfilm die Vastenactie maakte over het campagnegebied Katakwi.

Uitwisseling en verbinding. Daar gaat het in de scholencampagne om, vindt Angelique Steysel. Zij is stafmedewerker schoolprogramma bij Vastenactie. Steysel: “In de scholenfilm zien we hoe Samuel en Elise in een andere wereld belanden als ze op bezoek gaan bij Oegandese basisscholen en bij kinderen thuis. Dat is echt een cultuurschok: opeens wordt duidelijk hoe goed we het hebben in Nederland en dat een lekker zacht bed of zelfs schoenen echt niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.”

(foto: Vastenactie/facebook)