Vaticaan: ‘Gestoord terroristisch geweld en haat’ in Parijs

Het Vaticaan reageert kort na de terreuraanslagen in Parijs afgelopen nacht geschokt. Perswoordvoerder Federico Lombardi sj veroordeelde het ‘gestoord terroristisch geweld en haat’.

“Hier in het Vaticaan volgen we het verschrikkelijke nieuws uit Parijs. Wij zijn geschokt door deze nieuwe manifestatie van gestoord terroristisch geweld en haat die we veroordelen op de sterkst mogelijke manier samen met de paus en al diegenen die houden van vrede. Wij bidden voor de slachtoffers en de gewonden, en voor het hele Franse volk. Dit is een aanval op de vrede van de hele mensheid, en het vereist een beslist steunende reactie van de kant van allen die tegen de verspreiding van de moorddadige haat in al zijn vormen zijn.” De voorpagina van de Franse krant Le Figaro spreekt over ‘oorlog in het midden van Parijs’.

In de nacht van 13 op 14 november werden op waarschijnlijk zes locaties in de Franse hoofdstad Parijs aanslagen gepleegd. Er zijn zaterdagmorgen nog altijd geen officiële aantallen slachtoffers en gewonden bekendgemaakt. De meeste Franse media spreken van minstens 120 doden en sommigen melden een dodental van circa 140. De Franse krant Le Figaro meldt vanochtend “126 doden en meer dan 200 gewonden.”

De meeste mensen kwamen om het leven in theater Bataclan. Daar was op dat moment een concert bezig van een heavy metal band. Tientallen doden vielen in horecagelegenheden. Ook de explosies bij het Stade de France kostten aan zeker vier mensen het leven. Op dat moment speelde Frankrijk tegen Duitsland.

De Iraanse president Rouhani zegde vanwege de aanslagen zijn bezoek aan Europa, waaronder aan het Vaticaan en Parijs, zaterdagmorgen af. Hij veroordeelde de aanslag in de meest krachtige termen. De Saoedische minister van buitenlandse zaken vindt de aanslag ‘een schending van alle religies’.

#prayforparis

Op sociale media vliegen de meningen je om de oren religie en terrorisme. Op Twitter is de hashtag #prayforparis trending.

Charlie Hebdo

De aanslagen van gisterenavond zijn niet de eerste. Op 7 januari werd Parijs opgeschrikt door een aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse winkel. Toen waren er 12 doden te betreuren.

(foto: flickr/marcgg)