Vaticaan hervormt bank en media

Vandaag kondigde het Vaticaan twee belangrijke benoemingen aan. De Fransman Jean-Baptiste de Franssu krijgt de leiding over de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken (IOR). Hij volgt Ernst Von Freyberg op die als interim was aangesteld. Overigens blijven er in welingelichte kringen berichten circuleren dat Von Freyberg niet vrijwillig opstapte.

Minder geruchtmakend, maar zeker niet onbelangrijk is de benoeming van Lord Patten als toezichthouder op de communicatie van het Vaticaan.

De Brit Patten was de laatste gouverneur van Hongkong en zorgde voor de teruggave van de Britse kroonkolonie aan China. In september 2010 had hij de leiding over de organisatie van het succesvolle bezoek van paus Benedictus XVI aan het Verenigd Koninkrijk.

Patten wordt voorzitter van een comité van experts die zich zullen buigen over de verschillende media van het Vaticaan, zoals het dagblad Osservatore Romano, Radio Vaticana de website van het Vaticaan.

Doel is aansluiting te vinden bij het veranderende mediagebruik, de coördinatie tussen de verschillende media te bevorderen en het gebruik van digitale media te bevorderen, zo werd vanmiddag bekendgemaakt op de persconferentie waarmee de hervormingen in de financiën en de media van het Vaticaan werden toegelicht.

Effectiever gebruik van media, betekent ook dat er ‘substantiële’ besparingen mogelijk zijn. Want hoewel het twitteraccount van de paus een groot succes is, worden er grote vraagtekens gesteld bij de media van het Vaticaan in het algemeen: ‘ze bereiken maar tien procent van de gelovigen en kosten te veel geld’, aldus kardinaal Pell tijdens de persconferentie.

Bronnen:
Trouw
RKK
news.va

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *