Vaticaan voor het eerst de locatie van een hackathon

Hackathon Vaticaan Rome

Het Vaticaan is voor het eerst de gastlocatie van een hackathon. Tijdens een bijeenkomst van drie dagen gaan universitaire studenten van over de hele wereld hun technische vaardigheden inzetten om voor wereldwijde problematieken oplossingen te bedenken.

Migranten, vluchtelingen en de interreligieuze dialoog

Het drie-daagse evenement is gisteren begonnen in Rome en er zijn ruim 120 studenten en 35 begeleiders vanuit 50 universiteiten van over de hele wereld naar Rome gekomen. Ze hopen tijdens de hackathon wereldwijde problemen aan te pakken zoals deze geprioriteerd zijn door Paus Franciscus.

“Het doel is om mensen met verschillende achtergronden in technologie, de zaken wereld en de ‘gewone’ maatschappij bij elkaar te brengen en vanuit verschillende perspectieven te laten kijken naar deze problemen,” zo zegt priester Eric Salobir, president van het onderzoek- en innovatienetwerk Optic.

Het VHacks evenement wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal van werelds grootste technologie bedrijven zoals Google en Microsoft. Er zullen studenten deelnemen met verschillende achtergronden zoals katholieken, maar er zijn ook veel moslims, joden en deelnemers zonder geloof,

Paus Franciscus: Sociale Media mogen niet leiden tot vervanging van echt menselijk contact

Eerder sprak de paus over de potentie van technologie en wetenschap om onze kennis te vergroten. Daarbij waarschuwde hij jonge mensen wel over de nadelen van deze technieken. Bijvoorbeeld sociale media mogen niet leiden tot vervang van echt menselijk contact.

Eric Salobir zegt hierover: “Omdat de paus waarschuwt voor de gevaren, wil niet zeggen dat hij tegen de technologie is. Hij is alleen zeer bezorgt over de relatie met het kapitalisme. Het is voor de katholieke kerk een kans om een frisse wind te laten waaien door het Vaticaan, eentje van jongeren en techniek.”

De studenten zijn gisteren begonnen in verschillende teams en ieder team heeft een eigen thema. Ze zijn tot zondag bezig met hun opdrachten.

 

Bron: The Guardian