Vaticaan vraagt vernietiging van chemische wapens Syrië

De permanente vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de VN vraagt de vernietiging van alle chemische wapens in Syrië. Aartsbisschop Bernardito Auza verwijst in het bijzonder naar de berichten over het gebruik van dergelijke wapens in Syrië, en in het bijzonder chloorgas. Hij roept de internationale gemeenschap op tot sterkere inspanningen voor de afbouw van chemische wapens elders in de wereld.

De aartsbisschop sprak tevens zijn ongenoegen uit over het gebrek aan vooruitgang bij de nucleaire ontwapening. “Indien de landen met atoomwapens de kaart blijven trekken van nucleaire afschrikking, dan zullen zij andere landen niet kunnen beletten om zelf atoomwapens aan te schaffen.”

Auza, sinds juli 2014 vertegenwoordiger bij de VN< sprak zijn steun voor de oprichting van een comité voor de bescherming van vrouwen: “Wij zijn bijzonder gealarmeerd door de sterke stijging van het – seksueel – geweld tegen vrouwen in conflictsituaties, in het bijzonder in het Midden-Oosten. De bevordering van de rechten van vrouwen en meisjes in deze landen vormt een sleutel tot ontwikkeling.” Tegelijk benadrukt hij dat de bevordering van de rechten van vrouwen niet ten koste mag gaan van andere mensenrechten.

(bron: Kerknet.be)