Vaticaan waarschuwt tegen anti-homowetten

Het straffen van homoseksuelen is niet de juiste weg en het Vaticaan heeft dat laten weten aan diverse bisschoppenconferenties in Afrikaanse landen waar wettelijke maatregelen tegen homo’s worden overwogen. Dat verklaarde kardinaal Turkson in een interview met John L. Allen, die sinds kort werkt voor het Amerikaanse dagblad ‘The Boston Globe’.

Hiermee bevestigde de kardinaal een uitspraak die hij enkele dagen eerder deed in Bratislava toen hem commentaar werd gevraagd op de nieuwe wet die homoseksualiteit in Oeganda strafbaar stelt. “Homoseksuelen zijn geen criminelen”, zei hij toen. Overigens keerde Turkson zich tegen het straffen van landen als Oeganda. Sancties werken alleen maar contraproductief, vindt hij.

Met de verklaringen van Turkson is niet gezegd dat het Vaticaan homoseksuele handelingen goedkeurt, maar wel dat de rooms-katholieke Kerk het vervolgen en discrimineren van homo’s afkeurt. Turkson sprak in Bratislava tijdens een conferentie over mensenrechten. In zijn speech herhaalde hij het standpunt van de Kerk dat man en vrouw van nature verschillend zijn en dat dit niet zomaar een sociale constructie is die veranderd kan worden. Hetzelfde geldt, aldus de kardinaal, voor het huwelijk tussen man en vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *