Verkiezing Buhari opsteker voor Nigeria

Kardinaal John Onaiyekan, de aartsbisschop van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, is blij met de recente verkiezing van de moslim Muhammadu Buhari tot president van zijn land. Dat zegt hij deze week in een interview met Jan De Volder van Tertio.

De kardinaal speelde een belangrijke rol bij het welslagen van de verkiezingen. Voor de verkiezingen hadden de kandidaten beloofd de uitslag te accepteren. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de inspanningen van een Peace Commitee waarvan Onaiyekan deel uitmaakte.

Het comité was samengesteld op verzoek van de vorige president, Goodluck Jonathan, een christen. Jonathan hield zich aan de afspraken: toen duidelijk werd dat Buhari gewonnen had, gaf Jonathan zijn verlies toe en feliciteerde de winnaar. Een ongekend feit voor een land waar de democratie tot nu toe heel wankel was.

“De presidentsverkiezingen hebben een nieuwe toon gezet”, aldus de kardinaal. “We zien nu zelfs bij de gouverneursverkiezingen gebeuren dat de verliezer de winnaar belt om hem te feliciteren. Dat behoorde helemaal niet bij de politieke zeden in ons land.”

Eigenlijk had niemand verwacht dat Jonathan zich bij een nederlaag zou neerleggen. Dat hij dat nu wel doet, is een enorme opsteker voor de democratie in Afrika, zegt kardinaal Onaiyekan.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be

Foto: Mats Tande CC BY-SA 3.0