Vicaris Jeruzalem: moorden maken oproep paus actueler

‘Er heerst een immense droefheid over de moord op de drie tieners. Wij zijn hun families en vrienden nabij, laat ons bidden dat de Heer hen zal helpen te leven, verder te gaan en hen troost zal bieden bij dit grote verdriet.’

Met deze woorden van medeleven drukte pater David Neuhaus sj, vicaris voor de Hebreeuws sprekende katholieken van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem, de gevoelens uit van christenen in het Heilig Land tegenover de moord op Eyal Yifrah, Gil-Ad Shayer en Naftali Frenkel, de drie joodse jongens die verdwenen in de buurt van Hebron en van wie de levenloze lichamen gisteren werden gevonden bij het dorp Halhul. De drie jongens volgden daar lessen op een rabbijnse schol in een joodse kolonie.

Een aantal Israëlische politieke leiders hebben Hamas de schuld gegeven van de drievoudige moord en hebben represailles aangekondigd. Tijdens de zoekoperaties naar de drie ontvoerde jongens die werden uitgevoerd door het Israëlische leger, werden al vijf Palestijnen gedood en werden er vierhonderd – de meesten met banden met Hamas – gearresteerd.

‘Nu’, zei pater Neuhaus, ‘is er een groeiende angst voor de reactie. We leven in een cirkel van geweld die al tientallen jaren duurt en we vrezen de prijs die het Palestijnse volk misschien al betalen. We hopen en bidden dat de leiders van de staat Israël met wijsheid en een visie op de toekomst zullen reageren.’

Volgens de vicaris van het patriarchaat, maakt de nieuwe geweldsspiraal die het Heilig Land in zijn greep krijgt de oproepen voor vrede en verzoening die paus Franciscus deed tijdens en na zijn bezoek aan Israël en Palestina nog actueler.

‘De paus’, zo benadrukte pater Neuhaus, ’heeft nooit gezegd dat vrede al bereikt is. We maken onszelf niets wijs, we weten dat geweld nog steeds de overhand heeft en wat de paus deed was proberen om alternatieven voor iedereen te openen. We moeten bidden dat deze situatie niet eeuwig voortduurt.

Bron: Agenzia Fides CC BY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *