Voorbereidingen Bonifatius in Dorestad van start

Volgend jaar is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius in 716 zijn eerste reis naar het vasteland van Europa maakte en daarbij naar Dorestad (Wijk bij Duurstede) kwam. Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs van heel West-Europa.

Alle reden dus om die reis volgend jaar te gedenken. Daarom is op 2 juli in Wijk bij Duurstede het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar opgericht. Het Bonifatius-Dorestadcomité nodigt iedereen uit mee te denken over en mee te werken aan de invulling van het Bonifatius-Dorestad-jubileumjaar 2016.

Velen weten dat Bonifatius in 754 bij Dokkum is vermoord. Weinigen weten wat voor belangrijke zaken hij tussen de jaren 716 en 754 in Nederland en Duitsland heeft gedaan. Daarbij blijkt bijvoorbeeld dat Bonifatius veel meer bij Dorestad-Utrecht hoort dan bij Dokkum.

Dorestad was in de tijd van Bonifatius de grootste handelsstad van Noordwest-Europa. Utrecht was nog maar klein en wordt in sommige bronnen beschouwd als een onderdeel van Dorestad. Het werk van

Bonifatius heeft grote politieke én spirituele betekenis, niet alleen voor de 8e eeuw, maar óók voor onze 21e eeuw. Het comité werkt aan de oprichting van een monument, het uitgeven van een boek, het inrichten van een tentoonstelling en aan het houden van een herdenkingsbijeenkomst.
Leden van het comité zijn (in alfabetische volgorde): dominee Piet de Jong; VVV-gids Hans Liefhebber; Kees Slijkerman, catechesecontactpersoon van de katholieke parochie; gemeenteraadslid Gerrit Taute en Luit van der Tuuk, conservator van Museum Dorestad. Adviseurs zijn Ton Gelok, archivaris van de Grote Kerk, en sociaal geograaf Ad van Bemmel, lid van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek.

Meer: www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html