Zaterdag online Lourdesmis vanuit Valkenburg

Lourdesgrot Valkenburg

Op speciaal verzoek van het Huis voor de Pelgrim wordt komende zaterdag 30 mei bij de Lourdesgrot in Valkenburg een online heilige mis opgedragen door bisschop Harrie Smeets van Roermond. Deze viering begint om 17.00 uur en wordt live uitgezonden via de website van het Huis voor de Pelgrim.

Deze viering aan het einde van de Mariamaand mei is speciaal bedoeld voor iedereen die afgelopen weken op bedevaart naar Lourdes had willen gaan, maar noodgedwongen thuis moest blijven. ‘Op deze manier zijn we met z’n allen toch een klein beetje in Lourdes,’ zegt directeur Olivier Dols van het Huis voor de Pelgrim.

Afgelopen weken zouden er drie grote bedevaarten van het Huis voor de Pelgrim naar Lourdes hebben plaatsgevonden. In totaal zouden zeker zo’n 1500 pelgrims met de bedevaartorganisatie uit Maastricht naar Lourdes zijn gereisd, onder wie bisschop Smeets. Vanwege de coronacrisis was dat helaas niet mogelijk. Het heiligdom in Lourdes was sinds de uitbraak van het virus in Frankrijk gesloten en is sinds vorige week slechts een paar uur per dag open voor mensen die in de omgeving wonen.

Om alle pelgrims en de vele vrijwilligers die mee zouden zijn gegaan toch een klein beetje in de sfeer van de bedevaart te brengen, is de bisschop gevraagd om zaterdagmiddag een mis op te dragen bij de Lourdesgrot in Valkenburg. Hij wordt daarbij geassisteerd door de voorzitters van de twee bedevaartorganisaties die aan het Huis voor de Pelgrim verbonden zijn: de Limburgse Bedevaarten en de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken.

De mis begint zaterdagmiddag om 17.00 uur. Dat is het tijdstip waarop normaal gesproken in Lourdes de dagelijkse sacramentsprocessie zou starten. Op deze wijze kan iedereen die naar de viering kijkt, zich toch met Lourdes verbonden weten. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om naar de grot in Valkenburg toe te komen. Alle belangstellenden kunnen de mis live volgen via internet: www.huisvoordepelgrim.nl.

In Nederland zijn tal van Lourdesgrotten gebouwd. De grot in Valkenburg is een van de mooiste en lijkt het meest op het origineel in Lourdes zelf. De grot op de Cauberg is ruim 90 jaar geleden uitgehouwen in mergel. Normaal gesproken zijn er in de meimaand en op belangrijke Mariafeesten regelmatig vieringen, maar die konden dit jaar vanwege de coronacrisis ook niet doorgaan.