1000 jaar oud evangelieboek moet 6,5 miljoen opleveren

Het ‘Liesborner Evangeliar’, een evangelieboek van meer dan duizend jaar oud met een omslag uit de vijftiende eeuw, wordt komende week verkocht. De vraagprijs is 6,5 miljoen euro. Het is een van de weinige evangelieboeken uit die tijd die nog in particulier bezit is.

Het evangelieboek bevat het Nieuwe Testament. In de Middeleeuwen lag het boek op het altaar en werd in de liturgie van de Mis opgenomen, maar niet gebruikt. Boekschilderij kwam in de Ottoonse tijd, de tiende eeuw, tot grote bloei. “Voor zover wij weten, is dit de enige Ottoonse evangelieboek dat nog steeds in particuliere handen is. Als hetzelfde geschrift nog eens op de markt in Duitsland zou verschijnen, wordt het zeker niet geëxporteerd”, aldus de verkoper, de Parijse galerie Les Enluminures.

Het boek is een van de topstukken van de tiendaagse kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht. Dezelfde verkoper zet meer bijzondere religieuze boeken in de etalage. Daaronder een Frans verlucht geschrift uit 1490, een Vlaams gebedenboek uit 1460, een getijdenboek uit Mons (Bergen) en een Vulgaat-bijbel gemaakt rond 1260. Stuk voor stuk moeten ze minimaal 150.000 dollar opleveren.

Wie geen 6,5 miljoen kan neertellen voor het bijzondere Duitse evangelie, kan via Amazon.com een facsimile-uitgave voor 17,50 euro aanschaffen.