De klokkenluider van Wittenberg

“Er zijn relatief weinig strips over belangrijke personen uit de kerkgeschiedenis.” Dat stelt Raymond Hausoul, scenarist van de pas verschenen strip over het leven van Maarten Luther. Samen met Michaël Verpeut (tekeningen) en Veerle Biesbrouck (inkleuring) creëerde hij “De klokkenluider van Wittenberg”. Tertio interviewde hem deze week.

“In 2017 herdenken we de 500ste verjaardag van de Reformatie”, legt Hausoul uit. “Daarom zagen we de meerwaarde het verhaal van Luther in een strip te gieten. Zo willen we graag de figuur van Luther bij een breed publiek bekend maken.”

De makers van het album combineren historisch-getrouwe weergave van gebouwen en personages met een vlot leesbaar verhaal. “Naast de verschillende hoogtepunten uit Luthers leven, kiezen we ook eerlijk voor de uitschuivers van de Reformatie”, zegt Hausoul. “Die gebeurden niet alleen in de katholieke kerk. Ook de Reformatie zelf kende haar negatieve bladzijden.”

Overigens is de aandacht voor Luther vanuit rooms-katholieke hoek een uitloper van de toenemende toenadering tussen protestanten en katholieken. “Dat groeit geleidelijk aan”, stelt Hausoul tevreden vast. “Al is het nog wat zoeken, toch merken we in de kerkbanken dat evangelische en katholieke christenen elkaars boeken beginnen te lezen. In evangelische kringen werden de boeken van Henri Nouwen en de Jezusboeken van Benedictus XVI goed onthaald. Katholieken maken dankbaar gebruik van evangelische Bijbeluitleggingen.”

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Raymond Haussoul, Michaël Verpeut en Veerle Biesbrouck, De klokkenluider van Wittenberg. Maarten Luther en de Reformatie, Zoetermeer: Jes! 48 p. Isbn 9789023970125. € 7,95.