Friedrich Nietzsche mag God dan wel dood hebben verklaard, in Cannes was hij dat allesbehalve. Een film vol Bijbelreferenties, geloofsgegevens als plotelementen en een Amerikaanse filmstudio die alleen maar faith based films produceert. Moet er nog meer geloof zijn? Raf Butstraen zette in Tertio een aantal films op een rijtje.
In ‘The Student’ van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov spreekt de hoofdpersoon in Bijbelse citaten en ontleent daar een toenemende macht aan. De film, die speelt op een school waar de hoofdpersoon zijn religieuze ideeën probeert op te leggen, is een aanklacht tegen religieus fundamentalisme en een metafoor voor de situatie in het huidige Rusland.
‘Café Society’ van Woody Allen gaat over een maffioso die zich de woede van zijn familie op de hals haalt. Niet omdat hij vanwege zijn misdaden ter dood is veroordeeld, maar omdat hij zich van het jodendom heeft afgekeerd en katholiek is geworden. In een hilarische dialoog legt hij uit dat het vooruitzicht op het eeuwig leven hem tot deze stap heeft gebracht.
Dan is er nog ‘Sweet dreams’ van Marco Bellocchio. Wie de scene zag waarin een priester aan een jongetje uitlegt waar zijn moeder zich na haar dood bevindt, vergeet deze film niet zo gauw, aldus Butstraen.
Niet al deze filmers – zeker Woody Allen niet – hebben de bedoeling om het Evangelie te verkondigen. De Roemeen Cristi Pulu weet naar eigen zeggen weinig van het geloof maar in zijn film ‘Sieranevada’ vinden de hoofdfiguren wel steun van het geloof als zij de huidige toestand in Roemenië proberen te duiden.
De enigen die er in Cannes ronduit voor uitkwamen dat ze de boodschap van Jezus beter in de wereld willen zetten waren de mensen van Pure Flix. Deze filmmaatschappij is twaalf jaar geleden opgezet als ‘tegengif’ tegen de oppervlakkigheid van Hollywood en heeft een algemeen-christelijk karakter. De producties van dit huis hebben Nederland en Vlaanderen nog niet bereikt. Misschien toch gebrek aan kwaliteit, oppert Butstraen tegenover de sales- en marketingverantwoordelijke van Pure Flix. Als reactie gaf ze de verzekering dat wie hun films slecht vindt niet naar de hel gaat. “We leren per slot uit fouten”.
(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)
Afbeelding © FDC/Philippe Savoir (Filifox)