Heilig Bloedprocessie Boxtel op lijst cultureel erfgoed

De processie van de Heilige Bloedstichting in Boxtel is erkend als nationaal immaterieel erfgoed. Op vrijdag 13 februari wordt de processie bijgeschreven op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De Heilig Bloedprocessie in Boxtel wordt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De officiële bekendmaking is vrijdag in het gemeentehuis van Boxtel. Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed reikt dan een certificaat en een schildje uit.

Dit jaar vindt de Heilig Bloedprocessie in Boxtel plaats op zondag 31 mei. De Heilig Bloedviering van Boxtel dateert van vóór 1380. De geschiedenis is ten nauwste verweven met de historie van Boxtel en de Sint Petruskerk.

Andere voorbeelden van nationaal immaterieel erfgoed zijn het Sinterklaasfeest, de Boxmeerse Vaart, een eeuwenoude jaarlijkse Heilig Bloedprocessie ter herinnering aan een wonder en de Sint Maartensviering in Utrecht.

(video Omroep Dommelland)