Parochies in bloei door succesvolle wedstrijd

Hoe kun je als kerkprovincie de maatschappelijke betrokkenheid van minder actieve of vermogende parochies stimuleren? Veel Italiaanse parochies geven het antwoord. Ze doen mee aan de wedstrijd ‘ifeelCUD’, een initiatief van het Vaticaan om de maatschappelijke betrokkenheid van parochies te stimuleren én te belonen.

Tientallen Italiaanse parochies hebben een sociaal nuttig projectplan bedacht en met een promotiefilmpje ingezonden voor website ifeelCUD.it. De inzenders, parochianen van alle leeftijden en niet-parochianen, dingen mee naar één van de acht geldprijzen voor de realisatie van hun idee. De bedragen variëren tussen de 8000 en 15000 euro.

Het Vaticaan bedacht de wedstrijd om parochies, vooral de minst vermogende en actieve, te stimuleren maatschappelijk nuttig bezig te zijn. Perswoordvoerder Matteo Calabresi: ‘Vorig jaar bracht de wedstrijd een nieuw jongerencentrum op, een recreatieruimte voor tientallen ouderen, een solidariteitsfonds, faciliteiten voor naschoolse opvang en sport voor kinderen, en nog veel meer.’

Een jury bepaalt welke acht projecten in de prijzen vallen, maar niet welke goed genoeg zijn voor deelname aan het concours. Dat beslissen de parochianen die geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, zoals werklozen, gepensioneerden en jongeren. Wil een project meedoen, dan moet de organisatie minstens dertig stemmen verzamelen, de zogenaamde ‘CUDs’. Volgens Calabresi is dat een garantie dat het project nut heeft voor de sociaal zwaksten.

Het Vaticaan hoeft voor het prijzengeld niet naar de eigen portemonnee te grijpen. De inkomenszwakke invuller kan een overheidsformulier aanvragen waarop hij aangeeft aan welke soort sociale organisatie(s) subsidies uitgekeerd moeten worden. In dat rijtje staat ook ‘de Kerk’. Om aanspraak te kunnen maken op het overheidsfonds voor ‘goede doelen’, heeft het Vaticaan per project dertig stemmen nodig.

Op 30 juni maakt ifeelCUD.nl de winnaars bekend. Bij hen knipt de paus traditiegetrouw het lintje.

(Bron: ifeelCUD.it)