Debuutroman ‘De sleutelhouder’ schijnt prikkelend licht op onbekende dagen voor Pasen

Sommige verhalen maken indruk. Soms maken ze zo’n indruk, dat ze een impact hebben op je leven. En soms blijken ze een deur te openen naar nieuwe inzichten over de meest wezenlijke dingen in leven en dood. Het komt op verschillende manieren samen in de nieuwe roman ‘De Sleutelhouder’ van Simeon van Dam (41). Het boek verschijnt op 24 februari met een presentatie in Heerde.

‘De Sleutelhouder’ gaat over de drie meest cruciale dagen uit de geschiedenis: de dagen na Jezus’ kruisiging op Golgotha en Zijn sterven. Het boek laat je de drie dagen van Jezus in het dodenrijk beleven, waar Hij gesprekken voert met de Dood. Het neemt je ondertussen mee naar bepalende momenten in het leven van verschillende al dan niet bekende personen uit de Bijbel en in de wereldgeschiedenis. Hun leven en sterven worden bepaald door wat zich tijdens de drie dagen na Goede Vrijdag afspeelt. ‘De Sleutelhouder’ is een boek met meerdere lagen. Het laat zich lezen als een spannende, meeslepende roman die je prikkelt tot nadenken over de meest cruciale momenten uit de Bijbel. Het is het verhaal van wanhoop versus hoop; duisternis versus licht en dood versus leven. Het is ook een boek met een lange geschiedenis die nauw verweven is met Simeons eigen leven en geloofsreis.

Twaalf jaar geleden begon Van Dam, in het dagelijks leven wijkagent, te schrijven aan het boek. “Ik werd geprikkeld door de tekst waarin Jezus beschrijft hoe Hij de sleutels van de dood en het dodenrijk heeft” zegt hij. “In mijn werk kennen we ook sleutelhouders; als we toegang moeten krijgen tot een pand, schakelen we zo iemand in die de sleutel en de rechtmatige toegang heeft. In gedachten ontstonden de vragen: hoe heeft Jezus die sleutels gekregen? Wat houdt dat in? En wat speelde zich af voordat Hij weer opstond uit de dood? Het verhaal werd steeds groter; ook toen ik ging ontdekken wat het persoonlijk in de levens van mensen betekende. Toen ik 30 jaar oud werd, ging ik 40 dagen vasten. In die tijd schreef ik het eerste hoofdstuk. Het werd een begin van herstel in mijn eigen leven en de start van een lange reis om het verhaal in mijn hoofd op papier te krijgen.”

Niet alleen de dagen na de kruisiging, met de wisselwerking tussen Jezus en de Dood als rode draad, maar ook momenten in het leven van bekende en onbekende figuren uit de wereldgeschiedenis worden verteld. Naast bijbelse figuren geeft ‘De Sleutelhouder’ ook een plek aan fictieve personen in waargebeurde geschiedenis. Een enkel verhaal is des te persoonlijker voor de auteur; Simeon beschrijft hierin een cruciaal moment in het leven van zijn eigen grootvader.

‘De Sleutelhouder’ pretendeert geen theologisch, religieus of historisch boek te zijn. Wel prikkelt het je nieuwsgierigheid en brengt het in de bijbel benoemde momenten tot leven als nooit tevoren. “Ik werd destijds bemoedigd door een boek als ‘De Uitnodiging’ van Paul Young” zegt Simeon. “Dat liet me vrijheid zien om een verhaal te vertellen. Ik hoop dat mensen gaan nadenken welk effect de dagen, in het boek beschreven, op hun leven hebben gehad.”

BOEKPRESENTATIE

Op zaterdagavond 24 februari vindt de officiële release van ‘De Sleutelhouder’ plaats in Heerde. Die avond is gevuld met een creatief, afwisselend en inspirerend programma met een muzikale bijdrage van singer-songwriter Noanna. Aanmelden voor de avond kan via www.desleutelhouder.nl.

Meer informatie en bestellingen: www.desleutelhouder.nl / info@desleutelhouder.nl