Bisschop Punt geeft startschot Vastenaktie

Gistermiddag gaf bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam het startsein voor de Vastenaktie. Tijdens een sobere bijeenkomst in de kapel van het Haarlemse bisschopshuis, zegende hij de Vastenkaars. Deze zal de komende veertig dagen door het bisdom reizen. De bisschop riep op het goede te blijven doen en voor elkaar te blijven zorgen: “Laten we de moed hebben alles wat we zelf in overvloed hebben, met anderen te delen.”

Met Aswoensdag is de periode van vasten begonnen. Ook in andere bisdommen vertrokken woensdagmiddag vastenestafettes. De vastenestafette bestaat uit een keten van geloofsgemeenschappen die ieder op een eigen dag aandacht vragen voor hun Vastenaktieproject. Met deze ketens van licht laten de katholieke gemeenschappen in Nederland zien dat ze in actie komen voor God én de ander. Om met mgr. Punt te spreken: “We geven hiermee de solidariteit en het licht door.”

Tijdens de Veertigdagentijd zetten honderden vrijwilligers zich in om aandacht te vragen voor de ander en om geld in te zamelen voor Sierra Leone of voor hun eigen doel. De Vastenestafettes, vastendagen, solidariteitsmaaltijden, ‘koffiestops’, informatiebijeenkomsten, pelgrimswandelingen en boekenmarkten maken op die manier geloof en naastenliefde concreet: ze vormen een praktische ingang om je te bezinnen op je geloof en levensstijl. Ze bieden bovendien mensen ver weg een helpende hand.

Dit jaar besteedt Vastenaktie extra aandacht aan Sierra Leone. Na een jarenlange burgeroorlog proberen mensen daar weer een thuis op te bouwen. Daarbij krijgen ze veel hulp van onder andere de zusters van Cluny. Hun project in Koidu vormt het campagneproject 2014 van Vastenaktie.

Vorig jaar heeft Vastenaktie ruim drie miljoen euro bijeen gebracht. Dat geld is ontvangen van donateurs en via parochies die deelnamen. Het geld wordt verdeeld over ruim 70 projecten in Derde-Wereldlanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *