Eenzame zkt gezelschapsdier

“Discussies over onverdoofd slachten zijn erg overtrokken”. Dat stelt hoogleraar Eddy Decuypere, emeritus bio-ingenieur aan de KU Leuven, in een extra uitgebreid dossier over de relatie mens-dier dat Tertio brengt naar aanleiding van werelddierendag, 4 oktober, feest van Franciscus van Assisi.

“Huisdieren hebben voor de modale middeleeuwer zoveel meer betekend dan netjes verpakte porties vlees of aaibare metgezellen. Ronduit onontbeerlijk zijn ze geweest voor zowel voeding als mobiliteit. Het varken ruimt in die periode zelfs de straten op, waardoor stadsbestuurders ze slechts met veel moeite uit centra weten te weren”, aldus Decuypere.

‘Respectvol rentmeesterschap’, is het sleutelwoord waarmee hij de relatie mens-dier omschrijft. “Toch blijven individuele dieren aan ons ondergeschikt. Vandaar vind ik discussies over onverdoofd slachten erg overtrokken. In Afrika heb ik slachttaferelen aanschouwd die beslist de nodige menselijkheid missen. Binnen Europa is evenwel geen vuiltje aan de lucht. Zelfs de oude werkwijze – waarbij landbouwers een slachtrijp schaap ‘verdoven’ met een welgemikte tik van de hamer – vind ik volstrekt aanvaardbaar.”

Decuypere vindt de manier waarop huisdieren worden vertroeteld belachelijk en ziet hierin een symptoom van groeiende eenzaamheid. “Oude labradors dienen heupoperaties te ondergaan, omdat baasjes niet langer in staat blijken gewoon afscheid te nemen. Achter extreme manifestaties van dierenliefde schuilt naar mijn mening veel vertwijfeling. Vertroeteling volgt steevast op vereenzaming. Ook zinverlies en de afnemende invloed van al dan niet christelijke grote verhalen verklaren veel.”

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: © Erik Bertels