Franciscaan mag blijven in Laarbeek na handtekeningenactie

Pater Arie Wester ofm uit Lieshout moest weg van het bisdom, maar mag nu toch blijven. Een handtekeningenactie van zo’n 900 parochianen uit Lieshout en Mariahout zorgde daarvoor.

De problemen ontstonden omdat de geliefde pater binnenkort 75 jaar wordt. Het kerkelijk recht schrijft voor dat een priester dan zijn actieve loopbaan stopt. Pater Wester had aan het bisdom gevraagd te mogen blijven. Dat verzoek werd afgewezen.

De franciscaan kreeg te horen dat voor hem geen rol was weggelegd in de nieuwe fusieparochie Laarbeek. Hij moest de pastorie verlaten en met hem een medebroeder. De nieuwe parochie Laarbeek start officieel op 1 januari 2015 en omvat de voormalige parochies Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout en Mariahout. Volgens de pater moest hij weg dat omdat zijn visie op pastoraal werken het bisdom Den Bosch en pastoor Jos Verbraeken van de nieuwe parochie niet bevalt. Hij wil graag kleinschalig pastoraal werken.

De parochianen waren niet te spreken over het onverwachte vertrek van de twee franciscanen. Verenigingen en organisaties stuurden protestbrieven naar het bisdom, die daar niet op reageerde. Op zondag 6 oktober gaven de katholieken zo’n 900 steunbetuigingen aan de hulpbisschop van Den Bosch, Rob Mutsaerts. De bisschop was toen in Lieshout voor een jubileumviering: Wester legde vijftig jaar geleden zijn geloften af.

Er is nu een oplossing. Wester krijgt wel het formele leeftijdsontslag én mag als emeritus-pastoor zijn diensten aanbieden. Hij gaat zondagse diensten, dopen, huwelijken en uitvaarten doen in alle Laarbeekse dorpen. Met bestuurlijke, financiële en organisatorische zaken zal Wester zich niet bemoeien.