Franciscaanse actie tegen fastfoodcultuur

De Franciscaanse Gideonsbende start een campagne tegen de fastfoodcultuur. Dat doet ze met een ‘Alle Goeds’-tas. De groep is in 2012 opgericht als het maatschappelijk actieve onderdeel van de Franciscaanse Beweging. Sindsdien komt ze ieder jaar met verschillende acties om maatschappelijk onrecht of sociale uitsluiting tegen te gaan.

De Gideonsbende roept op tot een zorgvuldig omgaan met wat moeder aarde ons schenkt; voedsel voor iedereen, verbouwd op een wijze waarop geen misbruik wordt gemaakt van de aarde, eerlijk verdeeld onder en gedeeld met mensen die je dierbaar zijn. Dit doet zij onder het motto “Vul een ‘Alle Goeds’-tas en deel hem met vrienden en familie”.

De groep zegt dat een ‘Alle Goeds’-tas seizoensgebonden producten en een recept kan bevatten. “Geef deze tas aan mensen met wie je graag een maaltijd deelt. Deze tassen zijn daarna goed te gebruiken bij de dagelijkse boodschappen. De tas dient als tegenhanger voor de dure voedselpakketten die de laatste tijd steeds populairder worden. Tegelijkertijd is het een oproep maaltijden te delen en contact te zoeken met anderen.” aldus de franciscaanse groep.

“Voedsel is een belangrijke levensbehoefte, we kunnen niet zonder. Maar het is niet alleen een noodzaak. Belangrijke momenten en feestdagen worden vaak gemarkeerd met een bijpassende maaltijd die gedeeld wordt met vrienden en familie”, aldus de gideonsbende. “Ons dagelijks voedsel is een geschenk van de aarde en de hemel. Vele mensen werkten aan het eten dat je iedere avond eet. De boeren, telers, vrachtwagenchauffeurs, inpakkers, verkopers en koks. Eten verbindt je op die manier met waar het vandaan komt, met wie het bereid heeft en uiteindelijk met degene met wie je het eet. Daar mag best wat aandacht voor zijn.”

De campagne wordt ondersteund via sociale media, bijvoorbeeld door een ‘Alle Goeds’-taservaring naar @vredenallegoeds te twitteren of op Facebook naar Vredeenallegoeds te sturen.