Inspire: een doe-boek vol creatieve ideeën

Blij, dichter bij jezelf en aan de slag willen gaan. Dat voel je bij het lezen van Inspire: een doe-boek vol creatieve ideeën. Op een speelse manier biedt dit boek je inspiratie om je leven nog meer zin te geven. Verdeeld over acht thema’s bestaan de acht hoofdstukken uit columns, verdieping en zelf maken. Niet praten maar doen. Dat is het motto van Marloes Gersen. Daarbij daagt ze mensen uit om andere te kijken naar dingen, mensen zichzelf. In Inspire doet ze dit door korte en bondige columns gevolgd door persoonlijke vragen.

Verjaardag

Neem bijvoorbeeld een verjaardag. Voor kinderen veelal een feest om cadeaus te ontvangen, maar voor volwassenen vaak een dag om vooral bezig te zijn met de vraag: heeft iedereen het wel naar zijn of haar zin? Een verplichte dag dus die je nu eenmaal dient te vieren. Hoe ga je nu om met zo’n dag? Gersen, docente Nederlands en godsdienst VMBO van het Corlaer-college in Nijkerk, vond het antwoord op deze vraag in een schrijven van Henri Nouwen. Volgens Nouwen is een verjaardag de moeite waard om te vieren. Je geeft geliefden de kans om te laten zien dat ze blij met je zijn. Dat je waardevol bent in hun ogen.

Zelf maken

Na de columns en vragen eindigt elk hoofdstuk met ideeën om iets zelf te maken. Als geen ander weet Marloes een schijnbaar onbruikbaar voorwerp om te toveren tot iets moois en eigentijds. Zo maakt ze bijvoorbeeld van een oude ronde taartvorm een kruidentuintje.

Michelangelo

Hoe of ze op al die ideeën komt? Gersen: “Denk in mogelijkheden. Neem nu Michelangelo. Op de vraag hoe of hij dat prachtige marmeren paard maakte, antwoordde hij: ‘het paard zit al in het brok marmer. Je hoeft alleen maar het overtollige weg te hakken.” Zo is het ook met het leven. Gersen: “Wat is echt belangrijk en wat niet? Durf je net zoals Michelangelo het overtollige weg te hakken?” Passend bij deze visie is die ene zin op een gele pagina: “Geluk is blijven verlangen naar wat je al hebt” (Gaby van den Berghe). Zulke pagina’s vind je meer in dit boek. Ze bevatten slechts een enkele zin, maar die stemmen wel tot nadenken.

Acht hoofdstukken

Elk van de acht hoofdstukken betreft een ander thema. Van waarde, juttten, eigenheid en schoonheid naar eenvoud en verlangen, inspiratie en verbinden. Acht thema’s gestoeld op de bijbel met als doel je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Gersen: “Wanneer je het lef hebt om met jouw talenten aan de slag te gaan kom je steeds meer tot je bestemming. Je leeft dichter bij God en jezelf. Gaandeweg zul je merken dat je daar blij en dankbaar voor wordt.”

Marloes Gersen, Inspire: een doe-boek vol creatieve ideeen (128 pagina’s). Prijs: euro 14,95
ISBN 978 90 33817 00 7. www.arkmedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *