Limburgse Bedevaarten verandert in Huis voor de Pelgrim

Huis voor de Pelgrim! Zo luidt de nieuwe naam voor het kantoor van de Organisatie Limburgse Bedevaarten. Aan de vooravond van het 95-jarig jubileum komt er een belangrijke wijziging in de presentatie van het bedevaartkantoor in Maastricht.

De bedevaartorganisatie verzorgt al bijna een eeuw lang bedevaartreizen naar Lourdes. Elk jaar nemen enkele duizenden mensen uit heel Nederland hieraan deel. Mede dankzij de inzet van honderden vrijwilligers zijn deze reizen ook geschikt voor zieke en mindervalide pelgrims. Naast Lourdes biedt de organisatie ook bedevaarten en cultuurreizen aan naar andere bekende en minder bekende plekken van christelijke spiritualiteit.

Vlak voor het begin van het jubileumjaar, dat in 2016 wordt gevierd, lanceert de Organisatie Limburgse Bedevaarten een nieuwe toekomstvisie. De organisatie signaleert een groeiende groep mensen die op zoek is naar verdieping. Met spiritualiteitsreizen naar een divers aanbod van bezinningsplekken denkt het bedevaartkantoor een interessant aanbod te doen. Zo staat naast de traditionele bedevaarten naar Lourdes ook een tocht lang oude Europese abdijen op de planning. Verder worden onder meer een bezoek aan Rome en rondreizen langs bijzondere bezinningsplekken in Zuid-Italië en Polen aangeboden.

Huis voor de Pelgrim

Een van de eerste vernieuwingen die nu concreet wordt ingevoerd, is dat het kantoor in Maastricht een nieuwe naam krijgt: Huis voor de Pelgrim. “Het is nieuw en tegelijkertijd heel erg vertrouwd,” zegt directeur Olivier Dols. “We hebben al bijna 100 jaar ervaring in het organiseren van reizen. Onze organisatie staat als een huis. Vanuit dat huis organiseren we niet zomaar wat uitstapjes, maar bedevaarten en spiritualiteitsreizen. Dat doen we niet voor onszelf, maar voor de pelgrim. Eigenlijk zijn we al járen het Huis voor de Pelgrim. Daarom is het goed om onszelf nu ook zo te noemen.”

Daarbij hoort ook een nieuwe uitstraling. Een nieuwe huisstijl, met een nieuw logo, nieuw informatiemateriaal en een nieuwe website: www.huisvoordepelgrim.nl. Komende dagen vallen de nieuwe brochures bij alle vrijwilligers en pelgrims in de bus. Gekozen is voor een frisse uitstraling, die tegelijkertijd stijlvol is en past bij bedevaarten en bezinningsreizen. De nieuwe activiteiten worden uitgevoerd onder het motto: Onze reizen brengen je verder.

Nieuwe naam

Het kantoor van de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten verricht de laatste jaren steeds meer werkzaamheden voor andere stichtingen. Zo worden al sinds 1997 de reizen van de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken (NLZ) vanuit het kantoor in Maastricht georganiseerd. Daarnaast zijn ook de Stichting Militaire Lourdesbedevaart, de Stichting Caritas Banneux Bisdom Roermond, het Legioen van Maria en het Tijdschrift Lourdes al jaren ‘vaste klant’ van het bedevaartkantoor.

“Daar mag je ook bij optellen dat we de laatste jaren een uitgebreid programma hebben ontwikkeld met bedevaart-/cultuurreizen naar andere interessante bestemmingen zoals Rome, Israël en Santiago de Compostela,” zegt Olivier Dols. “Dan wordt duidelijk dat heel wat initiatieven bij ons onderdak vinden. Eigenlijk zijn we een huis vol reisbestemmingen voor mensen afkomstig uit het hele land. Onze nieuwe naam is de paraplu boven al deze activiteiten.” Het Huis voor de Pelgrim heeft acht betaalde medewerkers en meer dan duizend vrijwilligers.

De nieuwe naam voor het kantoor betekent overigens niet dat de naam Limburgse Bedevaarten verdwijnt. Deze is na 95 jaar zó ingeburgerd, dat de reizen naar Lourdes gewoon onder deze naam blijven bestaan. Ook de opzet van de Lourdesreizen en de inzet van vrijwilligers verandert niet.