Meer dan 50 Britse priesters uitgetreden na nieuwe anti-misbruikregels

Meer dan 50 katholieke priesters in Engeland en Wales zijn in de afgelopen tien jaar uitgetreden vanwege strictere regels om seksueel misbruik in de kerk tegen te gaan.

De ‘National Catholic Safeguarding Commission’ (NCSC) zegt dat 52 priesters zijn uitgetreden of in de lekenstand zijn terug gezet nadat in 2001 nieuwe procedures zijn ingevoerd om kinderen en kwetsbare volwassenen in de rooms-katholieke kerk in Engeland en Wales te beschermen.

In de periode tussen 2003 en 2012 zijn 598 beschuldigingen van misbruik aan de wettelijke autoriteiten gemeld door bisdommen en religieuze congregaties in Engeland en Wales. Meer dan driekwart waren beschuldigingen van seksueel misbruik.

Vorig jaar steeg het aantal meldingen met 59 tot 81. Volgens Danny Sullivan, voorzitter van het NCSC, komt dat door de aandacht van het pedofielenschandaal rond Jimmy Savile. In 2010 was een dergelijke piek te zien (92 meldingen) rond de ontmoeting van emeritus paus Benedictus met misbruikslachtoffers.

De cijfers komen nadat het Vaticaan eerder dit jaar naar buiten bracht dat in 2011 en 2012 bijna 400 priesters wereldwijd werden uit het ambt zijn gezet.

Aanpassing canoniek recht

In een interview gisteren in L’Osservatore Romano laat kardinaal Coccopalmerio weten dat de pontificale raad belast met het canoniek recht, al sinds 2008 werkt aan een herziening van ‘Boek VI: Sancties in de kerk’. De kardinaal zegt tegenover L’Osservatore dat een priester een kerkrechtelijke straf boven het hoofd hangt als hij ‘het welzijn van een persoon en dus het welzijn van de kerk schaadt’, specifiek in het geval van seksueel misbruik. De sancties in het kerkelijk recht zijn bedoeld om ‘bekeren aan te moedigen van degene die misdaden plegen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *