Paus huwt samenwonende paren

Paus Franciscus is voorgegaan in een viering waar 20 koppels elkaar het ja-woord gaven. Onder de jonggehuwden zijn “degenen die al bij elkaar wonen, degenen die al kinderen hebben en zij die in de kerk ontmoet,” aldus het bisdom Rome.

Eén van de koppels die de paus trouwde was een gescheiden man met een alleenstaande moeder met een dochter uit een eerdere relatie. Het huwelijk van de man was eerder door de kerk nietig verklaard.

Met de ceremonie drukt de paus een grotere tolerantie uit op het gebied bestaande samenlevingsvormen dan zijn voorgangers. Tegelijkertijd bevestigt hij de sacramentele waarde van het huwelijk tussen man en vrouw. Paus Franciscus vertelde de paren dat het huwelijk “geen gemakkelijke weg is. Het is soms een moeilijke reis, maar dat is het leven.”

Hij zei in zijn preek dat gezinnen als “stenen zijn die de samenleving opbouwen”. Franciscus wees erop dat “het huwelijk over alles gaat: man en vrouw lopen samen, waarin de man helpt zijn vrouw steeds meer een vrouw te worden, en waarin de vrouw de taak heeft om haar man te helpen om steeds meer man te worden. Dit is de taak die ze beide delen,” aldus de paus. “Ik hou van je, en vanuit deze liefde zal ik je helpen om steeds meer een vrouw te worden”; “Ik hou van je, en vanuit deze liefde zal ik je helpen om steeds meer man te worden”.

Het was de eerste pauselijke huwelijksceremonie in zijn soort in 14 jaar. Paus Benedictus XVI heeft nooit een gezamenlijke huwelijksceremonie gevierd. Diens voorganger, de heilige paus Johannes Paulus II hield grote huwelijksplechtigheden in 1984 en in 2000.

De ceremonie komt drie weken vóór de bijzondere bisschoppensynode waar het huwelijk en het gezin in het perspectief van evangelisatie wordt bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *