Populaire Margriet Winterfair voor katholieke jongeren

Eigenlijk is het de Margriet Winterfair voor katholieke jongeren: de Katholieke Jongerendag (KJD). Afgelopen zondag lokte deze zo’n 1200 jongeren naar de Maaspoort in Den Bosch. Het aantal bezoekers daalt elk jaar, maar de franje is er nog niet vanaf.

De grote zaal deed indrukwekkend aan, met een groot podium en een lichtgevend, paars decor. Hier kon de katholieke jeugd, die uit alle uithoeken van ons land was toegestroomd, zich vermaken met afwisselend lezingen en muziek. Kees van Kraaijenoord, Antoine Bodar en Focolare-presidente Maria Voce gaven allen acte de presence en probeerden hun eigen invulling te geven aan het thema van deze KJD: ‘vuur’.

Buiten de grote zaal leek het drukker. Op twee plekken van het zalencomplex werd een informatiemarkt gehouden. Hier presenteerde een zeer uiteenlopende schare aan organisaties zich aan de jongeren: van katholieke webwinkels tot congregaties, en van missiereisorganisaties tot (bijna) alle seminaries. Ook de bisdommen waren aanwezig, en hadden in hun inrichting voor het thema ‘airport’ gekozen. Jonge dames gaven daar, in iets te wijde stewardessenjasjes en wankelend op hoge hakken, voorlichting over jongerenactiviteiten in de diverse bisdommen. De boodschap van de organisaties leek niet erg aan te spreken. De goodies die werden uitgedeeld vonden echter grote aftrek. Met tassen vol pennen, kladblokken, magneten en Maria-plaatjes, struinden de kids richting het middagprogramma.
Dit programma bestond uit diverse workshops, variërend van workshops over games&religie en journalistiek schrijven tot een inleiding ‘heilig worden’ en praise & worship. Overal verzamelden de jongeren zich om een of meerdere workshops te volgen en werd enthousiast gereageerd.

Traditioneel wordt de KJD afgesloten met een Eucharistievierin. De kersverse bisschop voor jongeren mgr. Mutsaerts was hoofdcelebrant. Hij was niet alleen. Voor de gelegenheid werd een heel blik bisschoppen en priesters open getrokken. Zelfs kardinaal Simonis kwam voor dit moment naar de KJD toe. Het contrast tussen enerzijds de Taizémuziek en het felverlichte podium en anderzijds de altijd gedegen katholieke rite maakte het geheel apart, maar toch erg bijzonder.

Mgr Mutsaerts preekte over de waarde van een mensenleven, en hoe wij met onze talenten moeten ontwikkelen, voor onszelf, voor de ander en voor God. De viering duurde lang, en zelfs sommige bisschoppen hielden de ogen soms niet open. Maar toen het themalied van de afgelopen Wereldjongerendagen, ‘Firmes en la fe’ klonk, werd massaal gezongen en geklapt terwijl het episcopaat de grote hal verliet. Tot slot werd ons nog een grote verrassing aangekondigd. Waar velen hoopten op een surpriseact, bleek de organisatie een nieuw app te willen lanceren. Via deze app kunnen alle katholieke jongeren dagelijks een inspirerende tekst op hun smartphone ontvangen. Het maakte de jongeren allemaal niet zoveel meer uit. Zij waren al op weg naar de uitgang; de pennen en sleutelhangers waren immers binnen.

Arnoud van Hulst
Foto: JongKatholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *