The King’s Speech: stotterend zelfvertrouwen op koninklijk niveau

Duidelijk praten. Voor iedereen verstaanbaar de woorden uit je mond laten stromen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat ervaart koning George VI (Colin Firth) in de ontroerende film The King’s Speech: ‘Het volk gelooft in de koning omdat hij spreekt, maar ik kan niet spreken’. Een film over schaamte, leiderschap en zelfvertrouwen.

Eigenlijk had The King’s Speech dertig jaar eerder kunnen verschijnen, maar uit respect voor het Britse Koningshuis wachtte scenarioschrijver David Seidler. ‘De koningin-moeder vond de film over haar echtgenoot te pijnlijk,’ sprak Seidler tijdens de Oscar-uitreiking. De film won deze week vier Oscars. Ook koningin Elisabeth, dochter van George VI, sprak haar waardering voor de film uit.

Leiderschap en zelfvertrouwen
Onverstaanbaar en te snel praten, woorden inslikken, hakkelen, stotteren. Dat is niet wat een leider tot zijn kerncompetenties zou moeten hebben. Herkenbaar in de film is de boosheid, schaamte, ergernis over zichzelf. Er valt zoveel te zeggen, maar als je je mond opent, verstaan de mensen je niet. Alsof er in je hoofd twee stemmen zitten. Het ene spoort je aan om iets te zeggen, maar het andere zegt dat de mensen je toch niet verstaan.

Zichzelf overwinnen vereist een vriend die naar hem luistert. De film wordt gedragen Colin Firth (die er een Oscar mee won) en Geoffrey Rush (goed voor een Oscar-nominatie). Het verhaal is vrij vlak maar excelleert als George VI en Logue hun vriendschap verdiepen. Een vriendschap tussen een ongekwalificeerde stotterleraar en een onzekere koning, die geen koning had willen worden.

Firth verbeeldt perfect het gebrek aan zelfvertrouwen van George VI. Een koning dient als eerste het woord te nemen, maar wat als je geen woorden spreekt. ‘Als je op mij wacht om een gesprek te beginnen, dan kan je lang wachten’, zegt hij vertwijfeld tegen Logue.

Logue noemt de koning echter ‘de moedigste doorzetter die hij kent en een hele goede koning.’ Juist nu vraagt het volk om een goede koning. Europa staat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en krijgt ook Engeland in zijn greep. Angst beheerst het volk. Zichzelf overwinnen vereist een sterke leider die het volk moed inspreekt. Dankzij de gelijkwaardige vriendschap en woorden van Shakespeare wordt George VI die leider op het moment als hij het zelfvertrouwen in eigen kunnen heeft gekregen.

The King’s Speech is een aangrijpende film met mooie sfeerbeelden en overtuigend acteertalent en een terechte Oscarwinnaar.

Marianne Visser van Klaarwater
Eric van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *