YouTube-documentaire over klooster Cenakel

‘Gelukkig zijn we samen’ is de titel van een korte YouTube-documentaire over het Utrechtse Klooster Cenakel. Fraaie beelden van vieringen worden afgewisseld met korte fragmenten van een interview met zuster Maria Confidens, overste van het klooster, die op persoonlijke wijze vertelt over het beschouwende leven in een slotklooster.

De productie is gemaakt door Puck van Biemen (productie) en Gwyneth Sleutel (regie). Zij zijn studenten Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. De Sint Ludgeruskapel van het Klooster Cenakel staat midden in de Utrechtse volkswijk Zuilen. De congregatie is in 1896 gesticht door de Duitse priester Arnold Janssen.

De studenten wilden met de documentaire in beeld brengen hoe het gemeenschapsleven van de Aanbiddingzusters Dienaressen van de H. Geest leidt tot een gelukkig bestaan. “We hebben goede ervaringen overgehouden aan de filmopnames in het klooster”, zo laat Puck van Biemen weten. “Zuster Maria Confidens nam ruim de tijd om onze vragen te beantwoorden en heeft zeer mooie en goed werkbare antwoorden gegeven. Het begrip dat wij gaandeweg de filmopnames voor de zusters kregen, hebben wij geprobeerd over te brengen.”

De documentaire begint met beelden van de overste die het hek van de kapel sluit. “Het feit dat deze zusters zich bevinden in een slotklooster en leven achter tralies, creëert het idee dat zij leven in opsluiting”, aldus Gwyneth Sleutel in een toelichting. “We hebben er bewust voor gekozen de vormgeving van het beginshot aan het einde van onze documentaire nogmaals te herhalen. Nu wordt het hek echter opengedaan, in plaats van dicht. De zusters leven niet in opsluiting, maar zijn vrije mensen, die er bewust en uit pure passie en liefde voor hebben gekozen zich over te geven aan een leven van gebed.”

(bron: Kloostercenakel.nl / foto:youtube/klooster cenakel)