Bisschoppelijke kritiek op nieuwssite Kath.net

De Duitse referent voor de media, bisschop Stefan Oster, is kritisch over de Oostenrijkse nieuwswebsite Kath.net dat volgens hem tendentieus en polariserend schrijft. Dat laat hij op zijn Facebookpagina weten.

De bisschop maakt zich zorgen om de katholieke site. “Ik ben ongelukkig met de in mijn ogen tendentieuze berichtgeving”. Bisschoppen, priesters en theologen worden “gedreven in duidelijk herkenbare kampen”, aldus Oster. Hij vindt de website polariserend en merkt op dat de site “te weinig doet om echt te luisteren”. Oster doet een beroep op Kath.net om persoonlijke laster achterwege te laten.

Hij doet een beroep op de redactie van Kath.net tot wederzijds respect. Dit is volgens hem op dit moment problematisch, omdat de redactie gelovigen wegzet die hun visie op het ‘ware geloof’ niet delen.

Duitse bisschoppen hebben vaker kritiek geuit op katholieke redacties van conservatieve snit. Zo uitten zij eerder forse kritiek op Kreuz.net, dat door het Duitse blad Der Spiegel zelfs een katholiek ‘haatportaal’ werd genoemd vanwege vermeend antisemitisme en homohaat.

Kath.net is geen officieel orgaan van de rooms-katholieke kerk. De website wordt in de lucht gehouden door donaties, reclame en sponsoren. De internationale katholieke organisatie Kerk in Nood, dat in Nederland Radio Maria en het Katholiek Nieuwsblad financieel ondersteunt, is een van de sponsoren van Kath.net.