‘Christenen communiceren te terughoudend’

Christenen lijken uitgesloten van het recht van vrije meningsuiting. Aartsbisschop De Kesel mocht blijkbaar niet zeggen dat hij tegen euthanasie is. Maar de schuld daarvoor kunnen we niet helemaal bij de seculiere samenleving leggen, zo stelt kandidaat-diaken Luc Nijs in Tertio deze week.

De ‘zeer bescheiden’ reacties van de persdienst van de bisschoppen in deze kwestie vielen hem nog het meest tegen. Het lijkt wel, zo schrijft hij, of “we iets te verklaren, te verbeteren of te verontschuldigen hebben over ons geloof en bijbehorende identiteit, die doordrongen is van menslievendheid”.

We hebben er moeite mee “onze identiteit op eloquente, consistente en robuuste wijze te ventileren”. “Laten we de in het publieke debat dominerende mening dat geloof iets voor de private sfeer is, naast ons neerleggen en erudiet, consistent, met rechte schouders en christelijke overtuiging, durven te communiceren over het geloof.” Dat zal niet gemakkelijk zijn, aldus Nijs, maar de seculiere maatschappij zal ermee moeten leren leven.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)