De nieuwste hit van het duo Chromeo heet ‘Jealous’ (‘jaloers’). En in de bijbehorende clip gaat een Las Vegas-priester er met één van de bruiden-to-be vandoor. En dat in dezelfde week waarin 26 Italiaanse vrouwen pleiten voor het afschaffen van het verplichte priestercelibaat. Gemakkelijke scoren? Misschien niet, want de jaloersheid maakt – ook in de clip – uiteindelijk alles kapot.
Chromeo is een electrofunk-duo uit Canada dat bestaat uit Patrick Gemayel en David Macklovitch. De naam ‘Chromeo’ zou een samentrekking zijn tussen de naam van de web browser van Google (Chrome) en het iconische liefdesduo Romeo en Juliet. De twee kennen elkaar al van kinds af aan en noemen zich ironisch ‘het enige succesvolle arabisch/joods partnership sinds het ontstaan van de mensheid.’ Het liedje gaat over een bekend thema in de liefdespoëzie, tevens één van de klassieke zeven hoofdzonden: Invidia, oftewel jaloezie. De zanger van ‘Jealous’ ergert zich aan het feit dat zijn vriendin (te) veel aandacht besteed aan andere mannen.
‘I get a shiver when I see you with those other guys
Wearing the jacket I bought.’
De zanger klapt uit elkaar van jaloezie:
‘I get jealous, but I’m too cool to admit it
When the fellas, talk to my girl I ain’t with it.’
De zanger vraagt aan zijn vriendin een teken, want de onzekerheid over haar trouw maakt hem gek.
‘Why can’t she give some sort of sign
You know and I know, a thing about loyalty.’
Loyaliteit
Het gebruik van het begrip ‘loyaliteit’ is ironisch als je de bijbehorende clip bekijkt. De zanger werkt als een rooms-katholiek priester in een van de wedding chapels in Las Vegas, één van de meest geliefde trouwlocaties in Amerika waar dagelijks honderden instant huwelijken worden gesloten. Ik ga nu even niet in op de vraag of een rooms-katholiek priester zich voor dit soort huwelijken zou moeten lenen (ik denk het niet), maar wel om wat die priester in de clip meemaakt. Meerdere malen per dag wordt hij geconfronteerd met verschrikkelijk verliefde stelletjes die niets liever willen dan met elkaar in het huwelijksbootje stappen.
Celibaat
Het ironische aan de situatie is dat de priester zelf niet mag trouwen. Onmachtig moet hij toezien dat zovele mensen geluk in elkaars armen vinden, terwijl het celibaat het hem zelf verbiedt te huwen. (Overigens sluit deze moderne rooms-katholieke priester ook homohuwelijken, wat het realiteitsgehalte van de clip niet ten goede komt.) En hoewel het erg cliché is om de onderwerpen ‘seks’ en ‘rooms-katholiek priester’ bij elkaar te mengen (succes verzekerd), brengt de clip natuurlijk wel een psychologisch gegeven boven tafel dat niet genegeerd mag worden. Inderdaad: priesters sluiten een heleboel huwelijken en zijn getuigen van de liefde tussen de partners, maar zij kunnen niet datzelfde geluk bemachtigen omdat het celibaat hen dat verbiedt.
Open brief
Nu zijn er ook genoeg huwelijken die niet ideaal zijn en een heleboel priesters die weinig moeite hebben met hun celibaat, maar grosso modo is de worsteling wel invoelbaar. Het verplichte celibaat staat al langer onder druk in de rooms-katholiek kerk, maar ook paus Franciscus lijkt niet van zins hier een einde aan te maken. Afgelopen week stuurden 26 Italiaanse vrouwen een open brief aan de paus waarin zij – allen in een relatie met een rooms-katholiek priester – vragen om de opheffing van het celibaat (althans de verplichting daartoe). ‘Wij houden van deze mannen en zij houden van ons. En in de meeste gevallen is het ondanks alle pogingen te moeilijk om de mooie band die is opgebouwd te verbreken,’ aldus de vrouwen.
Jaloezie
Toch is het (verplichte) celibaat niet zonder argumenten pro, zo laat ook de clip van Chromeo zien. De priester/zanger kan het op een gegeven moment niet meer aanzien en rooft één van de bruiden voor het altaar vandaan. Samen met zijn assistent (de muzikant van ‘Jealous’) vluchten ze in een gereedstaande auto en toeren over de Amerikaanse highways. Ironisch dat de zanger in het liedje steeds zingt over ‘jaloersheid’ en ‘loyaliteit’. Als er iemand niet loyaal is, zijn het de priester en zijn schatje wel: zij niet aan haar verloofde en hij niet aan zijn celibaatsbelofte. De priester in de clip doet precies datgene waar de zanger van het liedje zo bang voor is, namelijk dat iemand anders zijn geliefde meeneemt.
Trouw zijn
De clip eindigt met een nadenkertje. Als de priester langs de rand van de weg gaat staan plassen (moet ook gebeuren), rijdt zijn vriend samen met het bruidje weg. De priester heeft het nakijken. Wie zijn (relatie)geluk probeert te bouwen op het ongeluk van een ander, bewandelt geen duurzame of vruchtbare weg. Uiteindelijk lijkt deze clip dan ook geen clichématige oproep om over het verplichte priestercelibaat te discussiëren, maar vooral een oproep om echt trouw en loyaal te zijn. Die loyaliteit kan liggen bij je vriendin, verloofde, man/vrouw, maar ook bij je celibaatsbelofte aan de r.k.-kerk. Een man een man, een woord een woord, is het gezegde. En dat geldt ook bij het celibaat.