Contemplatie als wolk van niet-weten

Contemplatie voor leken: dat is de methode van ‘centering prayer’ waarover Lucette Verboven deze week in Tertio spreekt met de Amerikaanse trappist William Meninger .Centering prayer is, in de woorden van Thomas Merton, een gebed dat geheel gecentreerd is op God. Of, zoals Meninger het zegt, “een manier van eenwording met God zonder gedachten, woorden, ideeën, herinneringen”.

Stilte staat centraal in deze methode. “We moeten ons ontdoen van onze tastzin, reuk, smaak, zien, denken, ons geheugen en enkel een wezen zijn in de tegenwoordigheid van God”.

Heeft dat praktisch nut? Zeker wel, vindt Meninger, Als je van God houdt moet je van alles houden waar God van houdt, dus van de hele schepping, “van iedere man, vrouw, kind dat leefde in het verleden, heden en toekomst”.

Meninger ontwikkelde de methode samen met twee andere monniken en zij baseerden zich op een boek uit de veertiende eeuw. ‘De wolk van het niet-weten’ dat Meninger toevallig ontdekte. Met publicaties en cursussen verspreiden ze de methode en ook via de organisatie Contemplative Outreach.

Meer informatie op www.lucetteverboven.be en www.contemplativeprayer.net

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)