De wraak van de nonnen

Het gebruik van het woord ‘non’ is eigenlijk not done in de katholieke wereld. Het wordt toch een beetje beschouwd als een scheldwoord. Maar sinds de hitmusical ‘Sister Act’ van Joop van den Ende avond na avond volle zalen trekt, lijken de ‘nonnen’ aan een opmars bezig. Weg beeld van oudere vrouwen die prevelend door sombere gangen schouwen. Welkom aan de nieuwe ‘non’: geëmancipeerd, vrolijk en helemaal van deze tijd. En nu zijn ze ook nog eens tot de tanden bewapend, klaar om het Kwade in de wereld met wortel en tak uit te roeien.

Killer nuns

In de game ‘Nun Attack’ van de Canadese fabrikant Frima gaan de compleet in traditioneel habijt geklede zuster Eva, Rosy, Olga en Mandy hun tot het kwade bekeerde medezuster te lijf. De zusters zijn gekleed in zwart habijt met witte kap en lijken daarmee een beetje op de middeleeuwse Begijntjes (en vormen daarmee het clichébeeld van ‘de non’). Elke zuster heeft haar eigen eigenschap. Zo kan Eva (‘sister of guidance’) haar gewonde medezusters oplappen. Zuster Olga (‘sister of protection’) gebruikt haar dubbelloops jachtgeweer om haar medezusters te beschermen. Daarmee spuugt ze geregeld ruig op de grond. Zuster Rosy (‘sister of deliverance’) is de scherpschutter van het gezelschap, inclusief sexy kousen en ooglapje.

Angelic Guns

Dwars door alle katholieke lol heen, zijn het ook nog eens twee hele goede spellen. ‘Nun Attack’ bestaat uit zo’n veertig levels waarin je als speler meerdere zusters strategisch moet inzetten om je door hordes vampieren, weerwolven en skeletten heen te vechten. Onderwel scoor je diamanten en geldstukken waarmee je betere wapens en power-ups kan kopen voor je geliefde zusters. Denk aan ‘Holy Ghost’ waarmee je een paar seconden langer kunt leven, of aan Angelic Gun voor extra schietkracht. EN met ‘wrath of God’ worden al je vijanden door goddelijke bliksemschichten tot poeder verbrandt.

Werpmessen

In de spin-off ‘Nun Attack: Gun & Run’ krijgen de vier zusters hulp van Simone, een negroïde zuster met een raketwerper en de oosterse Yuki met haar werpmessen. Gun & Run is een platform runner. De zusters lopen vanzelf van links naar rechts over het scherm, zoals een ouderwetse side scroller. Als speler moet je op tijd springen, duiken en schieten, wat een heel stuk simpeler klinkt dan het is. Ook hier zijn de nodige powerups, diamanten en geldstukken te vinden om nieuwe zusters vrij te spelen, te laten levellen en hen aan nog betere wapens te helpen.

Oordeel

Nun Attack en Nun Attack: Gun & Run zijn grappig vormgegeven met een stevige knipoog naar de rooms-katholieke traditie. Vooral voor katholieke gamers is er heel wat af te lachen. Maar buiten dat zijn het gewoon perfect afgewerkte games. Zowel grafisch als speltechnisch werkt alles uitstekend. Misschien wel twee van de beste games voor smartphones en tablets op de markt. Download voor Android en iOS.

1 Comment

 1. Beste Frans,
  Nu mijn boek “verlangen als antwoord” verschenen is, word ik regelmatig door journalisten geïnterviewd. Ik ben een zuster Dominicanes en hoor bij een actieve congregatie.
  Journalisten gebruiken snel het woord ‘non’. Binnen de Dominicanen orde bewaren wij deze term voor de zusters die een contemplatief (biddend, beschouwend) leven hebben gekozen.
  Ik merk dat ik het zelf helemaal niet vervelend vind om aangeduid te worden met ‘non’ ook al is dat voor ‘echte katholieken’ niet helemaal de goede term.
  Ik vind het woord non inderdaad iets stoers, zelfstandigs en uitdagends oproepen.
  Het beeld dat in dit spel opgeroepen wordt gaat mij echter veel te ver……..schietende nonnen? uitdagende kleding? spugen op de grond?
  Waar ik wel moeite mee heb is het woord ‘nonnetje’…of ….de nonnetjes ….dan krijg ik inderdaad associaties met lange gangen…zwijgen…en geheimzinnigheid.
  Verkleinwoorden…wij als Nederlanders zijn er goed in. Nonnetje, vrouwtje, mannetje….
  Holkje van der Veer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *