‘God in de Lage Landen’ over seksuele problematiek in rk kringen

In de serie God in de Lage Landen komt zaterdagavond het meest gitzwarte hoofdstuk uit de recente katholieke geschiedenis aan bod. Het misbruik door priesters mag dan langzaamaan van de voorpagina’s afglijden, actueel en uitermate pijnlijk blijft de misbruikaffaire tot in lengte der dagen.

In het programma God in de Lage Landen stelt presentator Ernst Daniël Smid de vraag of veel leed voorkomen had kunnen worden als de kerk meer naar psychiater Kees Trimbos had geluisterd en een onderzoek ingesteld had naar de pedofiele priesters waarvoor Trimbos waarschuwde.

Begin jaren ’50 spreekt Trimbos immers over pedofilie bij religieuzen met een wereldvreemde seksualiteit die tot ‘fixatie op zeer onrijp en infantiel niveau’ leidde. Hij waarschuwde dat er een grote verantwoordelijkheid rust bij hen die seminaristen opleidden en novicen voorbereidden op een kloosterleven.

Kees Trimbos (1920-1988) verwierf landelijke bekendheid in de sixties met seksuele voorlichting en opvoeding bij de KRO. Trimbos had een fors aandeel in de acceptatie van homoseksuelen in katholieke kringen. Als psychiater behandelde Kees Trimbos veel katholieke geestelijken. In een interview sprak hij later van ‘vooral seksellende’ bij deze celibataire priesters en andere geestelijken. Hij sprak over de aanwezigheid van ‘seksueel zeer gestoorde mensen’ in de kerk.

Rond 1960 hield hij tientallen radiovoordrachten over de geestelijke gezondheid van huwelijk en gezin onder de titel ‘Gehuwd en ongehuwd’. De verhalen van ernstige seksuele problematiek onder katholieken kwamen rechtstreeks uit de eigen praktijk van Trimbos als vrijgevestigd psychiater.

‘God in de Lage Landen’, zaterdag 20 september om 21.16 uur bij de EO op NPO 2.