Greg Burke nieuwe perschef in het Vaticaan

Greg Burke volgt de jezuïet Federico Lombardi op als directeur van de persdienst van het Vaticaan. Lombardi gaat met pensioen en is sinds 2006 directeur van de persdienst.

Greg Burke werkt al sinds 2012 als media-adviseur in dienst van het Staatssecretariaat. In februari werd hij benoemd tot plaatsvervangend directeur van de Vaticaanse persdienst. Burke is gepokt en gemazeld in het mediavak. Hij werkte onder meer als Rome-correspondent, bijvoorbeeld voor Time Magazine en Fox News. Burke is leek en lid van Opus Dei (de Prelatuur van het Heilig Kruis en van het Werk van God). De Spaanse journaliste Paloma Garcia Ovejero volgt Burke op als vice-directeur.

Voor de Italiaanse jezuiet Federico Lombardi stopt het werk na de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakow later deze maand. Zijn eerste stappen in de journalistiek zette hij in de redactie van Civiltà Cattolica, het gerenommeerde tijdschrift van de Italiaanse jezuïeten, Hij was daarvan jarenlang plaatsvervangend hoofdredacteur. In 1991 kwam hij in dienst van de Heilige Stoel als programmadirecteur van Radio Vaticaan. Paus Benedictus XVI benoemde hem in 2005 tot directeur van het radiostation. Van 2001 tot 2013 stond Lombardi ook aan het hoofd van CTV, de Vaticaanse tv-zender. Op 1 maart 2016 trad hij terug als algemeen directeur van Radio Vaticaan.